Bordeaux 2014, verlaag de prijzen of anders…

bordeaux petrus pomerol
Bordeaux. Mooie wijnen maar wie koopt ze nog?

Bordeaux, meer vraag dan aanbod

Bordeauxwijnen zijn duur, althans de Grand Cru wijnen uit de Bordeaux. Mooie kwaliteit maar heel duur. Aan de ene kant logisch, want als een product schaars is, dan stijgen de prijzen. Je kan het ook vergelijken met de sperziebonen in de supermarkt. Is het product schaars of is het winter, dan stijgen de prijzen en dat is niet alleen omdat het product uit een ander land moet komen.

Bordeaux 2014 is een ander verhaal. Consumenten laten het afweten met deze jaargang en het is niet eens een kwaliteitsjaargang maar middelmatig. De vraag uit het oosten stagneert en de vraag uit het Verenigd Koninkrijk daalt ook. In het kader hiervan hebben 12 importeurs uit het Verenigd Koninkrijk een brandbrief gestuurd naar het overkoepelende orgaan van de Bordeaux dat er zeker iets aan de prijs gedaan moet worden.

bordeaux, pauillac, chateau pichon longueville baron

Het Verenigd Koninkrijk is een van ’s werelds grootste importeurs van klassieke Bordeauxwijnen, dus hebben deze importeurs zeker wel een vinger in de bordeaux-pap. De export van de jaargang 2014 zit ongelooflijk in het nauw door de omliggende jaargangen 2013 en 2012. Kelders stromen bijna over van de wijn die nog ligt te wachten om een importerend land om de chateaus van de wijnen te ontdoen, een lastige situatie.
Ja, de prijzen na de jaargangen 2009 en 2010 zijn de prijzen zeker gedaald maar ook zeker niet genoeg. De prijzen van de wijnen uit 2009 en 2010 zijn toen exorbitant gestegen door de vraag uit het oosten maar deze vraag is nu niet meer van toepassing. De ‘wijzen’ uit het oosten zijn zeker wat wijzer geworden en dit ondanks dat de economie daar met rasse schreden vooruit gaat.

bordeaux wijn niet meer te betalenSommige chateau-eigenaren hebben de prijzen al laten dalen omdat ze deze situatie niet zagen zitten. Lynch Bages heeft zijn prijs met 17% laten dalen ten opzichte van de jaargang 2012 maar dit is nog niet genoeg volgens de importeurs uit het Verenigd Koninkrijk. De prijzen van de wijnen uit 2014 liggen het nog hoger dan de prijzen van 2009 en dit was écht een topjaar.

Met name China en Hong Kong laten het afweten dus Bordeaux zit in het nauw. Het is kiezen of delen en als de prijzen zakken voor het Verenigd Koninkrijk dan zal het ook gaan gebeuren voor de landen op het vasteland, dus Nederland zal ook zeker mee gaan profiteren van deze daling van de prijzen. Dus nog even geduld…

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!