Bordeaux 2013….Kopen of links laten liggen….?

Bordeaux

Elk jaar zie je het weer terug. Elk jaar is het “wijnjaar van de eeuw”, volgens de wijnboeren in de desbetreffende streek.

De realiteit laat meestal een ander geluid horen.

Mouton 1982De grote Bordeauxwijnen liggen nog op vat en ondergaan nog een verdere ontwikkeling, maar desondanks gaan vele professionele wijnproevers en wijninkopers op bezoek bij de wijnboeren in de Bordeaux om vele, vele wijnen te proeven.

Zo ook de wijnproevers van het Engelse wijnblad Decanter. Hoe zullen de wijnen zich presenteren; wat is de kwaliteit van de wijnen en hoe zullen de prijzen zich ontwikkelen? Hoe hoger de gemiddelde gegeven punten, hoe hoger de prijs….

Een goede graadmeter zijn natuurlijk de Premier Grand Cruwijnen. Hoe scoren zij?

Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Chateau Margaux, Chateau Mouton Rothschild en Chateau Haut Brion scoren allen…..94/100 punten. Chateau Ausone 2013 (Right-bank, Saint Emilion) scoort op dit moment maar 92/100 punten en evenzo scoort Cheval Blanc 2013.

petrus 1961Ook één van de duurste wijnen ter wereld (Petrus 2013, Pomerol) behaalt ‘maar’ 92/100 punten.

De zoete witte wijnen scoren dit jaar een stuk beter. De aller top (Chateau d’Yquem) scoort maar liefst 95/100 punten. Ook de stille witte wijnen willen wel. Chateau Haut Brion Blanc scoort beter dan zijn rode broertje: 95/100 punten.

Als ik zo snel de gehele lijst doorneem kom ik tot de conclusie dat het zeker geen topjaar is en dat de Left-bank (oftewel de Medockant) dit jaar een stuk beter is dan de Right-bank.

Bent u benieuwd naar andere wijnen uit het jaar 2013 (in deze lijst kunt u er 535 naslaan…) dan klikt u gewoon op DEZE LINK en wil je nog meer te weten komen over het wijnjaar 2013 dan kan je HIER klikken.

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!