Bordeaux 2013, desastreus maar nu komt 2014

bordeaux 2013 voorverkoop

Het wijnjaar 2013 in de Bordeaux is slecht, maar nu komt 2014.

2013 Bordeaux is een slecht wijnjaar

Het wijnjaar 2013 is een ramp voor het Bordeauxdistrict maar misschien wel goed voor de consument. Het wijnjaar begon te koud en te nat. Er viel in het wijnjaar 2013 twee keer zoveel regen als in andere jaren. Meer dan 10.000 hectare wijngaard is vernield door onder andere hagelstenen. Overal komen berichten van beschadigde, beschimmelde en rottende druiven en de wijnmakers moeten alle zeilen bijzetten om er nog een respectabele wijn te maken. Sommige chateau-eigenaren hebben zelfs besloten om geen eerste wijn te maken en de druiven door te schuiven naar een minder prestigieuze tweede wijn. De gefortuneerde chateaus kunnen dit wel doen, die hebben nog geld genoeg over van de laatste topjaren om een desastreus jaar op te vangen, maar hoe zit het met de kleinere chateaus?

Na de proefsessie van een tal van journalisten en experts volgt de voorverkoop van de Bordeauxwijnen uit 2013. De conclusie was eenduidig: het is de slechtste jaargang in wel 30 jaar en de prijzen moeten dalen. Maar nu komt de jaargang 2014, in dit jaar moeten de wijnen toch echt verkocht worden.

Experts zeggen dat de prijzen van de Bordeauxwijnen 25 tot 30% moeten dalen om de Bordeauxwijnen nog interessant te maken voor de verkoop.
Sommige prijzen zijn al bekendgemaakt. Château Pichon Longueville Baron heeft de prijs laten dalen met 17% ten opzichte van 2012 terwijl een Château Smith Haut Lafitte uit de Graves zijn prijs heeft laten dalen met 6% en dat is écht niet genoeg om de wijnen te verkopen. Pontet Canet maakt het helemaal te gek, eigenaar Alfred Tesseron heeft een prijs uitgebracht die even hoog is als de jaargang 2012.

De Aziatische markt

De markt staat onder druk, na 2013 komt nu het jaar 2014: het jaar van de waarheid. Zullen de wijnen zoveel dalen dat Bordeauxwijnen eindelijk weer betaalbaar worden? Het schijnt ook dat de Aziatische markt geen interesse meer heeft in Bordeauxwijnen (tenminste Bordeaux uit het jaar 2013) en dat gaat een enorm probleem worden.
proeven van de bordeaux 2013
De chateaus zitten nog met voorraden uit het jaar 2012 en nu komt de jaargang 2013 er al weer aan. Daar komt nog bij dat de Europese markt de Bordeauxwijnen al links heeft laten liggen en de consument al andere wijngebieden gevonden heeft. Dit zou kunnen betekenen dat wijn uit de jaargang 2013 van de Bordeaux gewoon niet te verkopen is. De chateau-eigenaren zullen gewoon moeten zakken met de prijs en dat zal de wijnen meer koopwaardig maken. Ik denk dat de consument een tal van koopjes zal kunnen scoren. Wachten dus en geduld hebben.

Dit staat in tegenstelling tot de witte zoete Bordeauxwijnen, de witte wijnen uit 2013 zijn goed tot zeer goed en zijn derhalve wel koopwaardig.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!