De gekte zit er weer op en iedereen is weer richting huis gegaan. De voorverkoop van Bordeaux 2012, oftewel de ‘en primeur’ is weer ten einde. Nu is het de beurt aan de consument, moet Bordeaux 2012 worden gekocht of niet, is het nu écht een jaargang die je in je bezit moet hebben, of kan je beter een andere jaargang kopen.
Ja, het is weer voorbij. Alle wijninkopers zijn weer naar de uithoeken van de wereld teruggegaan waar ze vandaan kwamen en ze zijn ook weer druk met hun dagelijkse bezigheden in de wijn. Naar aanleiding van deze haussé, trekken wij als wijngekken de conclusie.
Bordeaux 2012 is een jaar met veel ups en downs. Veel sombere berichten gingen er aan vooraf en elke wijnprofessional had er wel ideeën over. Het jaar 2012 in de Bordeaux begon slecht met een lange en zeer koude winter. De vruchtzetting begon ook laat door een zeer nat voorjaar, het was ook nog eens een onevenwichtige vruchtzetting. Als gevolg hiervan moest er rijkelijk worden gespoten in het voorjaar. De maand mei zag er gunstig uit voor de Bordolaise wijnen, maar de koele maand juni gooide weer roet in het eten.
Moeilijke jaargang, die Bordeaux 2012
Bordeaux 2012 is een jaargang geworden met veel elegantie en veel fruit, maar ook een jaargang om al snel van te genieten. Vooral de wijnen van de right-bank kwamen goed uit de Bordeauxbus. In deze contreien moeten de wijnen het vooral hebben van finesse, elegantie en verfijning. Bordeaux 2012 is een jaar geworden voor de Pomerol, de Saint Emilion maar ook van het kleine dorpje Margaux op de andere oever, maar ook het zuidelijk gelegen Graves. Het is ook een jaar geworden voor de Merlot, terwijl de Cabernet Sauvignon door zijn late rijping het onderspit moet delven. In de Sauternes en in de Barsac was het ook een moeilijk jaar. De botrytis kwam kwam maar moeilijk op gang door de koude nachten.
Als gevolg van de onregelmatige vruchtzetting is het ook een jaar geworden met een kleine opbrengsten het is jaargang die in de wijngaard gemaakt moest worden, maar niet elke wijnmaker kon aan deze verwachtingen voldoen.
Het is zeker een jaar voor de koopjesjagers, als je nog van koopjes kan spreken. De prijzen van de voorverkoop zijn weliswaar drastisch gedaald, maar het is nog steeds vrijwel onbetaalbaar. Lynch Bages is bijvoorbeeld gezakt met 13 procent en dat terwijl Rauzan Segla 39 procent in prijs is gedaald. De prijzen nog steeds wel gemiddeld 30 procent boven die van de jaargang 2008. Mouton Rothschild is gezakt met 33 procent en de andere premiers volgen deze trend.
Welke Bordeaux-chateau moet je dan kopen?
Aanraders zijn bijvoorbeeld Chateau Les Ormes de Pez, een zeer koopwaardige cru bourgeois. Chateau Lynch Bages heeft een hele mooie kwaliteit voor zijn prijs. Chateau Le Pin en Chateau Brane-Cantenac zijn ook koopwaardig. Uit de Moueix-stal zijn La Fleur-Pétrus en Chateau Hosanna heel mooi, daarnaast heeft de Chateau Hosanna ook nog een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Op de right-bank komen wij Chateau Beauséjour tegen en natuurlijk ook chateau Figeac behoort tot de betere en betaalbare wijnen.
Als topwijnen kunnen we niet om Ausone en Cheval Blanc heen, de Premier Grand Cru Classés. In de Pomerol waren de uitschieters Chateau Vieux Chateau Certan en Chateau Conseillante. Eigenlijk zijn alle Pomerol- en Saint Emilion-wijnen heel mooi door het hoge gehalte van de merlotdruif in dit jonge vreugdenelixer.
Zoals gezegd geven de wijnen in het Margauxdistrict een goede toevoeging van de jaargang 2012. Met name Chateau Palmer, Chateau Margaux en Chateau Palmer zijn hier uitmuntend. Ook heeft Chateau Palmer in 2012 een enorm lage opbrengst per hectare geproduceerd, namelijk 28 hl/ha. Dit is geheel toe te schrijven aan de mindere jaargang.
Als we naar de noordelijker gelegen dorpen kijken, komen naast de voorgenoemde Chateau Lynch Bages en Chateau Les Ormez de Pez ook uitschieters tegen als Chateau Villa Bel-Air en Chateau Pichon-Lalande. De laatstgenoemde is altijd vrij hoog in prijs, maar meestal is deze uitermate koopwaardig. In 2012 is de opbrengst 30 hl/ha geweest bij Chateau Pichon-Lalande, dit in tegenstelling tot voorgaande jaren van 45 hl/ha. Grote namen uit de St. Julien zijn Chateau Gruaud Larose, die dit jaar zijn gehele oogst van Petit Verdot heeft gebruikt voor de eerste wijn van het Chateau, namelijk 6,5 %.
Andere mooie wijnen komen van Chateau Léoville Barton en Chateau Langoa-Barton.
Ten zuiden van de stad Bordeaux ligt het Graves-district, bijna alle wijnen die hier vandaar komen zijn de Cabernetdans ontsprongen en produceren hier hoogstaande rode kwaliteitswijnen, dus slag je slag.
Al met al een mooie jaargang voor wie snel drinkbare wijnen wilt hebben en zeker de wijnen van de right-bank. Wil je de wijnen wegleggen, dan kan je beter teruggrijpen naar de jaargangen 2010 en 2009, mits je die nog kan kopen. Ongetwijfeld zullen deze prijzen nog iets de lucht in schieten, dit is ook een van de gevolgen van de jaargang 2012 van de Bordeaux.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin