BOB Rivierenland, een nieuwe aanwinst voor de Nederlandse wijn

BOB Rivierenland

Een mijlpaal voor de zes wijndomeinen van de nieuwe BOB Rivierenland: de eerste Nederlandse wijnen die vallen onder dit geografische kwaliteitskeurmerk zijn gebotteld.


Lees verder na de advertentie exaro

Naast de botteling zijn deze Nederlandse BOB Rivierenland wijnen voorzien van een etiket waarop het keurmerk prijkt. Het is de allereerste botteling van de in december 2022 goedgekeurde BOB Rivierenland, dat staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming Rivierenland.

Eindelijk erkenning voor de Beschermde Oorsprongsbenaming Rivierenland voor de wijnen rond de IJssel, Nederrijn en de Maas

BOB Rivierenland, eindelijk erkenning

De Beschermde Oorsprongsbenaming Rivierenland beslaat een afgebakend gebied rond de Geldersche IJssel, Nederrijn en Maas, waar onder meer de Betuwe en een deel van de Achterhoek onder valt. Alleen wanneer de wijnen aan alle regels voldoen en organoleptisch gekeurd zijn (via een vastgestelde beoordelingsmethode door middel van proeven en ruiken) mag dit geografische keurmerk op het etiket worden gezet.

De mijlpaal is bereikt met de BOB Rivierenland

Medeoprichter en voorzitter van de vereniging BOB Rivierenland Diederik Beker: “Dat we de allereerste wijnen onder de vlag van de BOB Rivierenland op fles hebben is een mijlpaal en daar zijn we als wijnmakers heel trots op. Van voorbereiding tot aanvraag en goedkeuring van onze BOB was een lange en intensieve weg en dat we vijf jaar later de eerste wijnen onder dit keurmerk kunnen uitbrengen is een kroon op ons werk. “We zijn begonnen met drie wijndomeinen en inmiddels telt de BOB Rivierenland er zes.”

Alle wijnen die onder de BOB Rivierenland uitkomen hebben een bepaalde basiskwaliteit omdat ze aan strenge voorwaarden voldoen. “Je weet dus altijd zeker dat een wijn met deze oorsprongsbenaming een hoogwaardig kwaliteitsproduct is. Daar werken we met alle wijndomeinen hard aan. Vrijwel alle wijnen zijn gemaakt van druiven van de oogst 2022 en dat is een goed wijnjaar. Mede door de vele zonne-uren hebben de wijnen een goede smaak rijpheid”, aldus Diederik Beker.  

BOB Rivierenland

Duurzame kwaliteitswijn van de Nederlandse bodem

De wijngaarden binnen de BOB Rivierenland zijn aangeplant op vruchtbare en mineraalrijke riviergronden van klei en zavel. Deze gronden zijn karakteristiek voor de BOB Rivierenland en zorgen voor wijnen met rijpe, primaire aroma’s.

Diederik Beker: “Er zijn op dit moment acht BOB’s in Nederland en de rode draad binnen de BOB Rivierenland is het maken van duurzame kwaliteitswijn. De maximaal toegestane opbrengsten zijn zeer laag en er worden uitsluitend moderne druivenrassen gebruikt die minder gevoelig zijn voor plantenziekten en schimmels. De toegestane druivenrassen voor de BOB Rivierenland zijn Cabernet Blanc, Cabernet Cantor, Johanniter, Cabernet Cortis, Merzling, Cabaret Noir, Muscaris, Monarch, Sauvignac (VB Cal. 6-04) Pinotin, Solaris, Regent, Souvignier Gris en Villaris. Hierdoor is significant minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nodig. Daarnaast is begroeiing onder de druivenstokken met gras, bloemen en kruiden verplicht, wat ten goede komt aan de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid.”  

Wijndomeinen BOB Rivierenland in 2023:

Wijnboerderij ’t Heekenbroek, Drempt, Job en Neeltje Huisman

Betuws Wijndomein, Erichem, Diederik Beker en Arina van Leenen

Wijndomein Auansati, Kerk-Avezaath, Jan Everts en Karin Eizema

Wijngaard De Nieuwe Fontein, Culemborg, Sander Kroeze

Wijngaard Keulenhof, Elst (Gld), Arjan en Ingrid Stam

Wijngoed Montferland, Gendringen, Leon en Magda Masselink

Verkrijgbaarheid

De wijnen van de BOB Rivierenland zijn verkrijgbaar bij de zes wijndomeinen die op dit moment tot de BOB Rivierenland behoren. Een deel van de wijnen is tevens verkrijgbaar bij geselecteerde verkooppunten en daarnaast worden de wijnen in diverse horecabedrijven geschonken. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de afzonderlijke wijndomeinen.

Meer informatie over Nederlandse wijnen en de verschillende BOB’s is te vinden op de website http://www.nederlandsewijninfo.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *