Blauwe druiven in het Loire dal

Het wijnjaar in Loire

Blauwe druiven in het Loire dal in het wijnjaar 2016, het is niet makkelijk geweest en een behoorlijke daling van opbrengsten.


Eigenlijk begonnen de problemen al in de winter. Het was niet koud genoeg en erg nat. De druivenranken kwamen niet voldoende tot rust.
Voor blauwe druiven in het Loire dal was het in het begin van het jaar een grote ellende. De vruchtzetting begon in andere wijngaarden laat en ook nog eens nachtvorst.

Blauwe druiven in het Loire dal, een nat voorjaar in 2016

Na die kwakkelwinter werd het ook een nat voorjaar met veel meeldauw in veel delen van het Loire dal. Menige biologische of biodynamische wijnboer had de schrik rond het hart. Eigenlijk moest er gespoten worden tegen de meeldauw met meer rigoureuze middelen, maar de wet verbiedt dat. Toen kwam er rond eind april in sommige delen van het dal van de Loire nog een aantal nachten nachtvorst. Vooral de wijngaarden hoger op de heuvels leden schade. De wijngaarden dicht bij de rivier de Loire hadden het minst te kampen met bevroren knoppen.

Zomer 2016, voor blauwe druiven in het Loire dal was het zeer onregelmatig

De zomer begon heel nat met veel stormen en heel veel regen. Vooral moesten de maanden mei en juni het ontgelden, maar na die turbulente maanden brak er gelukkig een een rustige periode aan. De maand juli was extreem droog met maar 15 mm regen op sommige plekken.
Druiven begonnen te lijden aan droogtestress en vooral op goed gedraineerde gronden hadden de druivenranken het heel moeilijk.

De maand augustus voor de blauwe druiven in het Loire dal

Voor blauwe druiven in het Loire dal was het in augustus een prachtige maand met net genoeg regen om de droogtestress van de maand juli op te heffen. Daarna begon de oogstmaand en die verliep op de meeste plaatsen ook zeer regelmatig en goed. Wel is er een enorme daling ten opzichte van het wijnjaar 2015 te zien en de verliezen zijn enorm. Gelukkig is de kwaliteit goed en misschien kan dat dan nog compenseren.

 

Blauwe druiven in het Loire dal

De blauwe druiven van de Loire op een rijtje:

Cabernet Franc – elegant onderscheidend

De eerste sappen van de cabernet franc beloven soepele en fruitige wijnen met een elegante touch. De opbrengst in Chinon is gedaald met ongeveer 50% (50.000 hl.), terwijl in Saumur en Anjou – de gebieden die qua weersomstandigheden het meest gespaard bleven – de daling ongeveer 15% behelst. Goed nieuws ook voor Saint-Nicolas de Bourgueil, waar de daling van het volume niet meer bedraagt dan 15-20% (50.000 hl.). Ook voor de Cabernet d’Anjou ziet het er relatief goed uit met een verwachte opbrengst van 300.000 hl. (een daling van 10% ten opzichte van 2015).

Gamay – uitstekende rijpheid

Ook de Gamay druiven hebben goed geprofiteerd van de warme septemberzon, waardoor de druiven in optima forma geoogst konden worden. De verwachte opbrengst bedraagt echter slechts een tegenvallende 50% van de norm.

Grolleau – focus op fruit

In het vinificatieproces van de Grolleau-druiven ligt het accent op het benadrukken van het fruitige karakter. Hiervoor wordt onder andere gebruikt gemaakt van het proces van débourbage. Voor de Rosé d’Anjou en de Rosé de Loire wordt een volumedaling van 10% (160.000 hl.) ten opzichte van vorig jaar verwacht.