Blauwe druiven halveren de groei van darmkanker

rode wijn, resveratrol

Al veel keren hebben wij hierover geschreven. Resveratrol is een stofje dat in de schil van blauwe druiven zit. Veel is er al over gezegd en geschreven en nu komt er in een nieuw onderzoek uit dat het ook écht helpt.

Resveratrol, een stof in de schil van blauwe druiven, halveert de tumorgroei in de darmen, beweren onderzoekers onder leiding van professor Karen Brown van de Leicester Universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Wel wordt er gewezen op een bepaalde euforie want er zijn experimenten geweest waar de uitkomsten teleurstellend waren geweest. “Iedereen denkt altijd dat meer beter is, maar in dit geval is een lage dosis effectiever”, concludeert de professor.
Hoewel druiven (en zeker hun schil) al jaren worden gelinkt aan het voorkomen van kanker, waren de onderzoekers toch verbaasd over de resultaten. “We waren verrast dat het echt enig effect had, en al helemaal door de lage dosis.” ging zij verder.

Resveratrol is al in verscheidene onderzoeken naar voren gekomen als een stofje dat kankergevallen tegengaat en niet alleen in de darmen. Uit onderzoeken komt alleen steeds naar voren dat er geen medisch bewijs voor valt te geven. Over twee jaar willen ze de proeven houden op mensen en tot die tijd is het afwachten hoe de onderzoeken verlopen.

Resveratrol en een congres

Ze zal de resultaten van het onderzoek voorstellen op een congres over Resveratrol, waarbij allerlei wetenschappers hun vooruitgang naar de stof komen presenteren. Er worden onderzoeken gevoerd naar het voordeel van de stof met betrekking tot kanker, hartziekten, Alzheimer en veroudering.

Rode wijn en darmkanker

Voedingsexperten raden het wel af om enkel en alleen rode wijn te drinken in de hoop dat ze geen kanker krijgen. “Alcohol veroorzaakt veel kankergevallen. De beste manier om je kans op kanker te verminderen, is minder te drinken”, verteld Sarah Williams van Cancer Research in het Verenigd Koninkrijk.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin