Billy Joel met “I’ve Loved These Days”

Billy Joel

William Martin “Billy” Joel werd op 9 mei 1949 geboren in The (South) Bronx te New York.

Van jongs af aan had Joel sterke interesse in muziek, vooral klassieke muziek. Hij werd hierbij geïnspireerd door onder andere Ray Charles, Dave Brubeck, Sam Cooke, The Rolling Stones, The Beatles, Otis Redding en Ludwig van Beethoven.

Billy JoelJoel werd op zijn veertiende jaar voor het eerst lid van een band. Ver in de jaren zestig maakte hij deel uit van de band Attila en daarna The Hassles. Ook speelde hij in pianobars onder de naam “Bill Martin”. Zijn eerste soloalbum, “Cold Spring Harbor” (een referentie naar een klein dorpje aan de noordkust van Long Island (New York), kwam in 1971 uit.

Joel werd bij het schrijven van zijn teksten ook sterk geïnspireerd door eigen ervaringen; wellicht zijn de beste voorbeelden hiervan “Piano Man”, dat hij schreef naar aanleiding van zijn ervaringen als pianist in een pianobar in de jaren zeventig. Joels dochter Alexa is ook een bron van inspiratie geweest; hij schreef “Lullabye” voor haar.

Het nummer “We Didn’t Start the Fire” somt historische gebeurtenissen op van zijn geboorte in 1949 tot eind jaren tachtig, de eerste veertig jaren van Joels leven, die zijn fascinatie voor cultuur en geschiedenis weerspiegelen. Het lied “Leningrad” toont Joels waardering voor de geschiedenis van de Sovjet-Unie en zijn gevoelens over de Koude Oorlog, waarin hij opgroeide.

Voordat Joel de muziekindustrie betrad wilde hij geschiedenisleraar worden; later in zijn carrière kreeg hij de bevoegdheid om in de staat New York te onderwijzen.

Joel ging op tournee met Elton John; gedurende de tournees speelden ze elkaars liederen en voerden duetten op. Joel werd in 1999 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.
In januari 2007 werd bekendgemaakt dat Joel bezig was aan een nieuwe popsingle (de eerste sinds River of Dreams uit 1997). In februari kwam die single daadwerkelijk uit, getiteld All my life.

Joel heeft recentelijk opnieuw vormgegeven aan zijn interesse voor klassieke muziek en is gaan experimenteren op dat gebied. “Fantasies and Delusions”, zijn eerste album met klassieke werken, kreeg een lauwe reactie van critici, maar kreeg een nummer 1-notering op klassieke hitlijsten.

Veel luisterplezier….

Songtekst ‘I’ve Loved These Days’

Now we take our time, so nonchalant,
And spend our nights so bon vivant.
We dress our days in silken robes,
The money comes, the money goes,
We know it’s all a passing phase.

We light our lamps for atmosphere,
And hang our hopes on chandeliers.
We’re going wrong, we’re gaining weight,
We’re sleeping long and far too late.
And so it’s time to change our ways…
But I’ve loved these days.

Now as we indulge in things refined,
We hide our hearts from harder times.
A string of pearls, a foreign car,
Oh, we can only go so far
On caviar and Cabernet.

We drown our doubts in dry champagne,
And soothe our souls with fine cocaine.
I don’t know why I even care,
We get so high and get nowhere.
We’ll have to change our jaded ways…
But I’ve loved these days.

So before we end, and then begin,
We’ll drink a toast to how it’s been-
A few more hours to be complete,
A few more nights on satin sheets,
A few more times that I can say…
I’ve loved these days.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!