Bijna een kwart drinkt elke week wijn

wijn

Bijna een kwart van de inwoners van Gent (België) en omgeving drinkt elke week minstens één glas wijn. Dat blijkt uit een enquête van Rondom in en om Gent.

België mag dan wel hét bierland bij uitstek zijn, toch kunnen we met z’n allen ook best genieten van een goed glas wijn. Maar hoe vaak drinken we wijn? En welke wijn geniet onze voorkeur? Waar kopen we die meestal? Rondom zocht het met plezier voor u uit bij de bewoners van Gent en omgeving.

Wijn 6De conclusie is dat daar best wel wat mensen zitten die een goed glas wijn weten te appreciëren. Bijna een kwart zegt immers wekelijks wijn te drinken. 8 procent schenkt zich zelfs elke dag wijn uit. Al zijn er ook geheelonthouders in de streek: 14,1 zegt nooit wijn te drinken.

Welke wijn is in onze streek het populairst? Wit, rood, of gaan we met rosé voor de gulden middenweg? Uit onze enquête blijkt dat er in Gent en omgeving toch een lichte voorkeur is. Met 41,3 procent geeft de meerderheid met name de voorkeur aan rode wijn. 35,2 procent zegt dan weer liefst witte wijn te drinken. Rosé is beduidend minder populair. Slechts 7 procent zegt daar de voorkeur aan te geven. En dan zijn er uiteraard ook nog wijnliefhebbers voor wie het allemaal niet zoveel uitmaakt. 16,6 procent zegt helemaal geen voorkeur te hebben, als het maar wijn is.

vrouw en wijn 58Er is een duidelijke voorkeur voor de afkomst van de wijn. En dan hebben we het niet zozeer over het land van oorsprong, wel over de winkel waar de wijn gekocht wordt. Meer dan een derde zegt zijn wijn altijd (of bijna altijd) in de supermarkt te kopen. Daarmee staat de supermarkt met stip op één.

De gespecialiseerde wijnwinkel volgt op de tweede plaats, al is de kloof wel erg groot. 4,8 procent zegt zijn wijn daar altijd of bijna altijd te kopen. 40,6 procent zegt er soms binnen te springen voor een flesje. De top drie wordt vervolledigd met buitenlandse wijnwinkels. 2,7 procent zegt zijn wijn altijd of bijna altijd op reis te kopen.

De online wijnwinkels doen het voorlopig dan weer helemaal niet goed. Meer dan 90 procent zegt nooit online wijn te kopen. Patrick De Schepper van Wijnhuis De Musketier in Gent kan zich vinden in de resultaten, maar stelt in de praktijk toch ook enkele andere trends vast dan wat uit de resultaten blijkt. ‘Mijn ervaring is vooral dat het soort wijn dat mensen drinken sterk seizoensgebonden is.

Rood in de herfst en de winter, wit in de lente en de zomer. Wat mij opvalt, is dat de roséwijnen steeds populairder worden en stilaan de vooroordelen overwinnen als zou rosé mossel noch vis zijn.

Ik ben genoodzaakt om mijn assortiment te verbreden om aan de vraag te kunnen voldoen. Bovendien drinken mensen rosé een beetje over de seizoenen heen. Rosé werd vaak aanzien als een vervanger voor rood of wit. Niet meer dus. Je hebt nu ook rosédrinkers.’

Bron: nieuwsblad.be

Ik ben benieuwd hoe dit in Nederland ligt….

Proef smakelijkkk…..

Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!