Bezoek aan Wijngaard de Deelgaarderberg

Onlangs heb ik een bezoek gebracht aan Wijngaard de Deelgaarderberg. De wijnen zijn absoluut de moeite waard!

Even ten zuiden van Roermond, in het plaatsje Maria-Hoop is Wijngaard de Deelgaarderberg gevestigd. We bevinden ons hier nog net niet in Zuid-Limburg, maar het landschap glooit wel enigszins. De Deelgaarderberg zelf reikt tot een hoogte van 50 meter boven NAP. Het smalste stukje Nederland is hier vlakbij: een strookje Nederland wat als een soort flessenhals tussen Duitsland en België ligt ingeklemd.

Wijngaard de Deelgaarderberg wordt gerund door Jos Wilms en zijn vrouw Nicole. Jos leidde ons vol enthousiasme rond in de wijngaard en door de proeverij in de vinotheek. De eerste aanplant startte in 2004 op een perceel bij Maasbracht. De gemeente aldaar kreeg echter in 2007 andere plannen met de grond en dus moesten de stokken verhuizen. Er werd, na uitvoerig bodemonderzoek, een geschikt perceel gevonden bij Maria-Hoop.  Tegenwoordig heeft Wijngaard de Deelgaarderberg meerdere percelen waarbij men betrokken is om de druiven tot goede wijn te verwerken. Bij Sint-Odiliënberg ligt het perceel Petrusberg, waarmee men een samenwerkingsverband heeft. In de historische tuin bij kasteel Montfort heeft men door middel van  crowdfundingactie plantvakken staan met Solaris en Rondo. Tenslotte  is er sinds 2020 de zorg over een perceel gelegen bij het wat noordelijker gelegen plaatsje Reuver (Wijnhof Roozendael). De totale oppervlakte van alle percelen komt hiermee op zo’n 3 hectare.

De bodem in de omgeving van Maria-Hoop bestaat uit kalkrijke zandgrond met hier en daar wat dunne laagjes löss. De grond in Reuver heeft een heel andere structuur en bevat rivierklei: sedimenten afkomstig van de rivier Maas. Jos en Nicole steven ernaar om met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen de druiven te verbouwen. Jos heeft door zijn landbouwkundige achtergrond en als onderzoeker bij de universiteit van Wageningen veel kennis in huis.    

Wat opvalt bij Wijngaard de Deelgaarderberg is het gebruik van zowel oude als nieuwe rassen. Zo staat er Auxerrois, Pinot Blanc en Dornfelder, maar ook de “PIWI” rassen Solaris en Rondo. Sinds kort  wordt er op de Deelgaarderberg geëxperimenteerd met een ander ras (een Riesling variant).

Deelgaarderberg

 

Na de rondleiding werd het tijd om te proeven:

Wijngaard de Deelgaarderberg Pinot/Auxerrois 2020

Een bleekgele kleur met wat groene tinten. De neus is elegant met fruitaroma’s van perzik en peer. In de mond vrij zacht en lieflijk van smaak met ook iets knisperende zuren. Een lichtvoetige en verfijnde wijn.

Wijngaard de Deelgaarderberg Solaris 2020

De kleur is vrij intens strogeel. Een open, expressieve neus van lychee en honing. Op de tong vol en licht zoet met veel tropisch fruit. Typisch Solaris. Rond en stevig wit.

Wijngaard de Deelgaarderberg Dornfelder Rosé 2019

Een diepe, vrij intense rosé kleur. Frivole geuren van frambozen in de neus. Lieflijk op de tong met veel rijp rood fruit en zachte zuren. Soepele rosé met een hoge doordrinkfactor.   

Wijnhof Roozendael, Roozendaels rood cuvée 2020

Afkomstig van het perceel in Reuver.  

Diepe kleur, in de rand magenta. Zeer aromatische neus met oosterse specerijen en fruitaroma’s van aalbessen. Vol en geconcentreerd van smaak met veel rood fruit en kruidigheid. Opmerkelijke, opvallende wijn.

Wijngaard de Deelgaarderberg Rondo Petrusberg 2020

Afkomstig van het perceel in Sint-Odiliënberg.

Diepdonkerrode kleur. De neus zit vol aroma’s van zwarte bessen. Zuiver van smaak waarin het rode fruit de boventoon voert. Daarnaast zijn er wat frisse zuren die voor een gezonde en prettige spanning in de mond zorgen. Een mooi glas rood. 

Wijngaard de Deelgaarderberg Dornfelder Barrique 2019

Deze Dornfelder heeft 12 maanden in houten vaten gerijpt.

Dornfelder geeft doorgaans wijnen met veel kleur en deze wijn is hierop geen uitzondering. Dieprood met een purper randje. In de neus, naast rode en zwarte bessen, de geur van vanille veroorzaakt door de houtopvoeding. Niet overheersend, netjes gedoseerd. Vol, sappig en fruitig op de tong. Rijk van smaak met een fijne, lange afdronk. Knap gemaakt. 

Als u eens in de buurt bent van Maria-Hoop, dan kan ik u zeker aanraden om eens langs te gaan bij Wijngaard de Deelgaarderberg. Er is een vinotheek/annex proeflokaal waar u de wijnen kunt (voor)proeven. Uiteraard kunt u daar ook wijnen kopen. Kijk van tevoren even op de website voor de openingstijden. Daar vindt u ook mogelijkheden voor verschillende activiteiten/excursies.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *