Bewustwording Verantwoorde Alcoholconsumptie

Er is een toenemend bewustzijn over verantwoorde alcoholconsumptie en deze regels zijn per 1 april al ingegaan..


Lees verder na de advertentie exaro

Nieuwe Reclamecodes vanaf 1 april 2024 voor alcoholconsumptie

Vanaf 1 april 2024 gelden er vernieuwde reclamecodes voor alcoholhoudende en alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken.

Belangrijkste Wijzigingen in Reclame

  • NIX18 Logo Vereist: Alle reclames voor alcoholhoudende dranken moeten het NIX18 logo bevatten, dat ‘geen 18, geen alcohol’ vervangt. Het logo moet minimaal 1.25% van de totale beeldoppervlakte beslaan.
  • Langere Zichtbaarheid: In video’s moet het NIX18 logo minimaal 10 seconden zichtbaar zijn, ook in tag-ons en tag-forwards. Als de duur korter is dan 10 seconden, moet het logo gedurende de hele uiting zichtbaar zijn.

Aangescherpte Regels voor Influencer Marketing

  • Geen Bereik naar Minderjarigen: Gesponsorde posts van influencers voor alcoholmerken mogen niet bij personen onder de 18 jaar terechtkomen.
  • Gebruik van NIX18 Logo: Influencers dienen het NIX18-logo te gebruiken in hun gesponsorde content.

Strengere Regels voor Social Media

  • Opt-out voor Alcoholreclame: Adverteerders moeten meewerken aan de opt-out mogelijkheid voor gebruikers die geen alcoholreclame willen zien.
  • Geen Alcoholreclame op TikTok: Vanwege het ontbreken van een leeftijdsfilter is alcoholreclame op TikTok verboden.
  • Leeftijdsfilter Verplicht: Alcoholmerken mogen geen reclame maken gericht op personen onder de 18 jaar. Een 18+ leeftijdsfilter is verplicht op platforms zoals YouTube, Snapchat en Instagram.

Informatie en Bewustmaking

Het is ons doel om iedereen waarmee wij in contact staan te informeren over deze wijzigingen. Voor meer informatie, bezoek http://www.reclamecode.nl/socialuitleg/.

Uitzonderingen op deze regel zijn:
Reclame rond Amateursportvelden: Het is niet toegestaan om via bordreclame te adverteren voor alcoholhoudende dranken rond amateursportvelden. Deze beperking geldt niet voor reclame voor alcoholvrije varianten.
Influencers: Influencers die samenwerken met alcoholmerken moeten minimaal 25 jaar oud zijn en dit ook uitstralen.
Alcoholvrije Varianten: Voor alcoholvrije dranken die tussen 0,1 en 0,5% alcohol bevatten, mag de reclame niet specifiek gericht zijn op zwangere vrouwen, en mag er geen link worden gelegd tussen consumptie en actieve verkeersdeelname

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *