Beste wijnen van 2017 volgens Wijngek Chris

beste wijnenElk jaar een terugkerend artikel: wat zijn de beste wijnen van het afgelopen jaar geweest?

Dat is natuurlijk een persoonlijke vraag en heeft direct te maken met de wijnen die ik het afgelopen jaar heb mogen proeven.

Wijnen die je altijd bij blijven; wijnen die hoog hebben gescoord; wijnen die hoog hebben gescoord en ook nog eens redelijk geprijsd zijn (geweest), etc….

De wijnen van de wijnproducenten Cono Sur en Errazuriz wil ik speciaal vermelden. Deze Chileense wijnproducenten maken keer op keer zeer goede wijnen voor hele redelijke prijzen. Deze wijnen willen ook zo nu en dan in de aanbieding komen en ik raad je aan om dan echt toe te slaan. Veel wijnen van Cono Sur en van Errazuriz zijn in de prijzen gevallen bij Wijngekken.nl en dat is NIET VOOR NIETS!

Voorbeelden zijn: Cono Sur Single Vineyard Block no 23 Riesling 2015 en Pinot Gris 2015 Single Vineyard verkrijgbaar bij de Mitra, AH (Cono Sur) en alle slijterijen die aangesloten zijn bij de Wijnkring (Errazuriz).

Ook moet ik, zoals elk jaar (het begint bijna een traditie te worden), de Belgische wijnproducenten Ann en Dirk Vermeersch van LePlan-Vermeersch noemen. Deze wijntovenaars uit de Rhone weten keer op keer het uiterste te persen uit die rijpe Rhonedruiven. Niet alleen bij Decanter wisten Ann en Dirk grote prijzen binnen te slepen. Ook bij ons konden ze hun prijzen ophalen! De GT-X 2015 en de GT-1 2015 zijn legendarisch. Ook hun nieuwste en jongste telg de GT-N 2015 viel direct bij Wijngek Ed in de prijzen!

Ook onze wijnvriend Jan Veldhoen van De Kelder van de Coningh verdient een eervolle vermelding, want hij weet met zijn kleine wijninkoperij toch de beste Oostenrijkse wijnen naar Nederland te halen. Ga zo door Jan! Hier een voorbeeld van een beste Oostenrijkse wijn…

En wat dacht u van de wijn die de PERFECTE NEUS liet zien…? Nog nooit eerder heb ik een volle 5,0 punten gegeven voor de neus aan een wijn, maar eens moest de eerste keer worden en de eer viel ten deel aan de neus van Chateau Mouton Rothschild 1985, die overigens de hoogste punten (19,3 punten; 97+PP en *****) dit jaar heeft behaald.

Mijn eerste Israëlische wijn maakt direct grote indruk. De kleine wijninkoper Israëlwijn.nl heeft mijn wijnhart meteen gestolen! Lees er alles over op Tishbi Estate Merlot 2010.

Meest stabiel waren de wijnen van De Kleine Schorre uit Dreischor, Zeeland, Nederland. De witte wijnen van Johan van de Velde scoorden prima en zijn al jarenlang een stabiele factor in de wondere wereld van de Zeeuwse heerlijkheden zoals de schaal- en schelpdieren. Paula’s Selection heeft grote indruk gemaakt…

Als laatste, maar zeker niet de minste, wil ik hier vermelden de wijnen van Italiaanse wijnmaakster Simone Capecci. Drie wijnen had Gastrovino.nl beschikbaar gesteld van haar en twee daarvan, Picus 2015 en Ciprea 2016 verdienden respectievelijk een zilveren en een gouden medaille!

Ook voor het komende jaar zeg ik: “Laat de wijn spreken!”. Want daar gaat het om!

Het gaat namelijk niet om de naam, de prijs, de verpakking, de reputatie… Nee, het gaat om de WIJN! en als die wijn ook nog eens vriendelijk geprijsd is, dan verdienen zij het om in het zonnetje gezet te worden. Deze wijnen zijn de beste prijs/kwaliteitswijnen die u kan kopen in Nederland (en buitenland).

Een gelukkig en vooral gezond 2018!