Beste wijnen van 2016 volgens Chris Kuhlman

Beste wijnen van 2016 volgens Chris Kuhlman

Beste wijnen van 2016 is een relatief begrip, want dan moet je nadenken over het bijvoeglijk naamwoord “beste”.

Beste mensen, beste wensen, beste wijnen… wat zijn dan die beste mensen, wensen of wijnen?

In dit geval maak ik een keuze uit de wijnen die ik in 2016 geproefd heb, waarvan ík vind dat het de beste wijnen zijn van het jaar 2016.

De beste wijnen van 2016 zijn TOP

Beste in de zin van beste prijs/kwaliteit verhouding, want dát zijn écht de beste wijnen.

De eerste wijn die ik graag wil noemen is een fantastische Pinot Noir uit Chili van het wijnhuis Errazuriz. Deze wijn is te koop bij de Wijnkring en zo af en toe (en ik blijf het zeggen hoor!) komt deze wijn in de aanbieding en kan je deze Pinot Noir zomaar euro’s goedkoper kopen. Meld je dus aan voor de nieuwsbrief van de Wijnkring en mis dit soort aanbiedingen niet meer!

Errazuriz Pinot Noir 2013, DO Valle de Aconcagua, Chili

“Een mooie Pinot Noir van een koel klimaat en waar zeer zeker aandacht aan geschonken is. Een delicate wijn van hoge komaf. Net als Decanter : 93 punten!!” Gouden Wijngekkenmedaille

Klik HIER voor de gehele proefrecensie.

De tweede wijn van de beste wijnen van 2016 waar ik hele goede herinneringen aan heb en tot de beste wijnen van 2016 behoort is een witte wijn die al eens eerder door één van de professionele wijnproevers van Wijngekken.nl (Ed) is geproefd geworden en dat is wederom een Chileense wijn en wel de Cono Sur Single Vineyard Block no 23 Riesling 2012. Een wijn die bij de MITRA slijterijen te koop is/was. De Mitra slijterijen hebben dit jaar een turbulente tijd door gemaakt, want zij zijn namelijk failliet verklaard geworden. Omdat een deel van deze Mitra slijterijen franchise ondernemingen waren is een deel door gegaan. En terecht, want de Mitra slijterijen verkopen hele mooie wijnen voor redelijke prijzen!

Cono Sur Single Vineyard Block no 23 Riesling 2012, DO Valle del Bio – Bio, Chili

Cono Sur Single Vineyard Block no 23 Riesling 2012“Dit is echt een mooie Riesling. Je proeft de strijd die de wijnstok heeft moeten voeren met het straffe koele klimaat van Chili. Wat komen daar toch mooie wijnen vandaan! Complex, groots, maar ook gewoon GOEDKOOP! Kopen dus!” (92PP) Gouden Wijngekkenmedaille

Klik HIER voor de gehele proefrecensie.

En voor de derde van de beste wijnen van 2016 (en zeker niet de minste), gaan we naar het Rhonegebied en als ik zeg Rhone dan komen we uit bij de wijnen van Le Plan Vermeersch. In dit geval de is de LePlan-Vermeersch GT-X 2014, Vin de France één van de beste wijnen van 2016. Een Vin de France komt er uit als één van de beste wijnen van 2016?! Dat is toch gewoonweg niet mogelijk!? De beste wijnen zijn toch altijd de allerduurste wijnen en zeker geen tafelwijntje uit Frankrijk?

Tja, als je de Franse regeltjes niet opvolgt, dan word je gestraft met een declassering. Pioniers zoals Dirk Vermeersch moet je koesteren, want zij zorgen er voor dat de wijnen en wijnbouw zich blijven ontwikkelen, ook al gaat dat ten koste van henzelf.

Bent u geïnteresseerd in de wijnen van Vermeersch dan kunt u ze hier bestellen.

LePlan-Vermeersch GT-X 2014, Vin de France

“Ja, dit is echt Vermeersch. Vol, intens, complex tot in de puntjes en zeer smakelijk! Petje maar weer af voor Dirk (en Ann) …. En Dirk….Medaillewaardig!” (94-PP) Gouden Wijngekkenmedaille

Klik HIER voor de gehele proefrecensie.

Verder zijn er beste wijnen die je gewoonweg bij blijven. Misschien niet de allerbeste qua prijs/kwaliteit, maar wijnen die mijn ogen hebben geopend (voor zover dat kan…).

Onder deze noemer wil ik er twee bijzondere beste wijnen aanstippen.

De eerste van de beste wijnen in deze categorie is een vrij, op het oog, simpele Premières Côte de Blaye die, achteraf, helemaal niet zo simpel was.

Chateau Gigault Cuvée Viva 2003, AC Premières Côtes de Blaye uit Frankrijk

“Gekocht in Frankrijk op basis van één feit: 15% een Cotes de Blaye. Uitzonderlijk. De Chateaunaam zei mij niets; blijkt dus een flinke wijn te zijn van een respectabel Chateau! Zo af en toe moet je afgaan op je intuïtie!” (86+PP) Zilveren Wijngekkenmedaille

Klik HIER voor de gehele proefrecensie.

en

een wijn die al opvalt door zijn uitzonderlijke kleur. Ik kan beter zeggen door haar uitzonderlijke kleur, want deze wijn is zo verfijnd dat het wel een dame moet zijn.

Domaine Tariquet Derniéres Grives 2012, AC Cotes de Gascogne, Frankrijk

Domaine Tariquet Derniéres Grives 2012“Elke rijpe druif is één voor één van de tros gehaald, dat kan bijna niet anders. Hoge kwaliteit krijg je alleen als je zeer serieus te werk gaat. Perfecte balans van zoet en zuur. Domaine Tariquet Derniéres Grives 2012 is geen zware wijn, maar een verfijnde wijn. Mooi bij een fruitsalade. Koel serveren (8 tot 10 graden). Een Kerstwijnaanrader!” (90PP)

Klik HIER voor de gehele proefrecensie.

Overigens was 2016 ook het jaar van de BLAUWE WIJNEN. Deze hype is volgens mij alweer vertrokken met de noorderzon en moeten we daarom treuren? Nee. Deze wijnen waren even leuk, maar kwalitatief gezien stelde het maar weinig voor. Klik HIER maar eens voor een proefrecensie.

Ik hoop dat wij van Wijngekken.nl u allen in 2016 weer iets meer hebben kunnen leren op het gebied van wijn en dat wij uw wijnkeuze een beetje hebben kunnen verbeteren. Ook in 2017 zullen wij u voorzien van onafhankelijke proefrecensies, het leukste en nieuwste nieuws in de wijnwereld en ook de trends zullen wij voor u op de voet volgen!

Een voorspoedig en vooral gezond 2017 toegewenst!

Chris