Beste wijnbar van 2016

Beste wijnbar van 2016 - wijnglazen

De beste wijnbar van 2016 in Nederland is bekendgemaakt op de Horecava. Na een spannende strijd tussen de genomineerden is er uiteindelijk een winnaar uitgekomen.


Na een recordaantal stemmen en 12 jurybezoeken is er een paar dagen geleden dan eindelijk bekend gemaakt welke wijnbar zich dit jaar ‘Wine Bar of the Year’ mag noemen. De beste wijnbar van 2016 is bekendgemaakt en de twaalf eigenaren van de genomineerde wijnbars waren allen naar de Horecava in Amsterdam afgereisd om daar te horen wie dit jaar deze felbegeerde titel mag dragen.

De beste wijnbar van 2016 van Nederland is geworden….

VinVin uit Utrecht bleek de onbetwiste nummer één. Barrel Wijnlokaal uit Groningen en Stuyvesant wijnlokaal uit Amsterdam eindigden op plek twee en drie. Wijn bij Stijn (Den Bosch) nam dit jaar de aanmoedigingsprijs in ontvangst.

Stemmen op de beste wijnbar van 2016

De hele maand november kon iedereen in Nederland stemmen op zijn of haar favoriete wijnbar. De belangstelling voor de verkiezing brak dit jaar opnieuw alle records: meer dan 5.300 mensen brachten hun stem uit op de verkiezing van de beste wijnbar van 2016. Daarnaast had de vakjury ook dit jaar een kleine invloed op het samenstellen van de uiteindelijke genomineerdenlijst. Zij mocht twee ‘wild cards’ uitdelen en daarmee de top 12 compleet maken.

VinVin is de beste wijnbar van 2016 in Nederland

“Ieder jaar wordt de bar mooier en de ondernemer beter. De wijnkaart is geweldig en de sfeer is relaxed. Julian heeft een paar specials die hij serveert met de Coravin, zoals een St. Aubin en een Bourgueil, prachtige keuzes. De passie en bevlogenheid waarmee hij meer over de wijnen uitlegt maakt, samen met de heerlijke hapjes, dat je hier de hele wijnbeleving ervaart. Eigenaar Julian Cleton staat met zijn zaak al sinds de eerste editie van de verkiezing in de top 10 maar is na al het harde werken nu dan eindelijk tot de nummer 1 gekozen.

Naast VinVin vielen ook Barrel Wijnlokaal en Stuyvesant wijnlokaal in de prijzen (lees hier het verslag van Stuyvesant wijnlokaal in Amsterdam). Dat Barrel Wijnlokaal hoge ogen zou gooien bleek al uit het enorme aantal stemmen en dat werd tijdens het jurybezoek meer dan waargemaakt. “De sfeer is precies wat we in een wijnbar zoeken voor de competitie van beste wijnbar van 2016. De wijnkaart is heel, heel uitgebreid”. Stuyvesant wijnlokaal is nog geen jaar geopend maar bewijst nu al een aanwinst te zijn voor Amsterdam. “Een wijnbar met internationale allure, gevestigd op een geweldige locatie. Ook hier weer een enorme keuze aan wijnen.” Wijn Bij Stijn ontving dit jaar de aanmoedigingsprijs, een bar met zeer veel potentieel.

Wie zitten er in de vakjury van de beste wijnbar van 2016

Net als vorig jaar werden de tien wijnbars met de meeste stemmen en de twee wijnbars met een wildcard onaangekondigd bezocht door de vakjury onder leiding van Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur van WINELIFE Magazine. Naast Robert Verhoeven, oprichter van www.wine-bars.nl, maakten ook Ron Vermeulen (Hospitality expert en www.food-market.nl), Robert van Dijk (Coravin) en Hans van de Meeberg (Misset Horeca en www.specialbite.nl) deel uit van de vakjury.
Coravin is sponsor van de beste wijnbar van 2016
De verkiezing werd dit jaar mede mogelijk gemaakt door Coravin, het bedrijf achter het Wine Access System. Dit unieke systeem stelt wijnliefhebbers in staat om hun favoriete wijn per glas te drinken, wanneer men wil en in elke hoeveelheid, zonder de fles te hoeven openen. De baanbrekende technologie laat de kurk intact en beschermt de wijn tegen oxidatie, waardoor deze op een natuurlijke manier verder kan evolueren. Voor meer informatie, zie: http://www.coravin.nl.