Beste sommelier van Nederland gaat de strijd aan in Japan

Jan-Willem van der Hek, Nederlands beste sommelier, is Nederlands hoop tijdens het Wereld Kampioenschap Sommelier in Tokyo.


 
Ook sommeliers meten hun kennis en kunde. Dit gebeurt tijdens het Wereldkampioenschap Sommelier die dit jaar van 26 t/m 30 maart wordt gehouden in Tokyo.

Voor Nederland zal Jan-Willem van der Hek afreizen naar Japan om daar onze Nederlandse eer hoog te houden. Jan-Willem van der Hek is werkzaam als sommelier bij Restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin en afgelopen jaar is hij tijdens de Nederlandse kampioenschap Sommelier als beste uit de bus gekomen. Hij mag zich in 2012 en 2013 de beste sommelier van Nederland noemen.
 
In de weinige vrije tijd die Jan-Willem heeft oefent hij zijn kunsten als voorbereiding voor dit aankomende wereldkampioenschap. In Tokyo wordt hij op verschillende onderdelen aan de tand gevoeld. Om zich hierop voor te bereiden dient hij te zorgen dat zijn algehele kennis van wijnen en andere dranken zoals destillaten, maar ook koffie, thee en zelfs sigaren van over de hele wereld op orde is.
 
WK Sommelier
Eens in de twee jaar komen de beste sommeliers van de wereld bij elkaar om hun vakkennis te laten testen. Deze prestatieproef bestaat uit diverse onderdelen, naast een serie pittige theoretische vragen van ruim 2,5 uur zal tevens de kennis van diverse dranken worden getest. Gezien de locatie van dit wereldkampioenschap zullen ongetwijfeld Sake en andere Japanse rariteiten in het programma verwerkt worden. Naast de theorie zal een internationale jury deze top van 60 sommeliers vanuit heel de wereld beoordelen op hun correctheid en bezieling op praktijkniveau en hun gastencontact.
 
Om het beste na te streven wordt Jan-Wilem begeleid door Edwin Raben, voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Edwin kent het knallen van de zweep, hij heeft zelf meerdere malen in de periode 1996-2006 mogen deelnemen aan zowel het Europees als het Wereld Kampioenschap.
 
Jan-Willem van der Hek is een groot talent. Met zijn 26 jaar behoort hij tot de nieuwe generatie jonge, enthousiaste sommeliers in Nederland. Deze beroepsgroep wordt geschoold en vooral gesteund vanuit hun beroepsvereniging, het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS). Voor deze enthousiastelingen en natuurlijke haar overige leden organiseert Het NGS workshops, proeverijen en studiereizen om te zorgen dat de wijnkennis van haar (jonge) sommeliers op het hoogste niveau is en blijft.
 
Jan-Willem van der Hek vertrekt samen met de Nederlandse delegatie eind maart naar het prachtige Tokyo. Hier zal hij meer dan zijn best doen om hoge ogen te gooien voor de Nederlandse Sommeliers. Wij als Nederlands Gilde van Sommeliers wensen Jan-Willem heel veel succes! Daarnaast duimen wij natuurlijk voor een top 10 plaats tijdens dit Wereldkamioenschap Sommelier!

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin