Berging Champagne illegaal volgens justitie van Finland

duiken naar champagneflessen
Het bergen van flessen Champagne uit een oud zeewrak is volgens de justitie van Finland illegaal.

Regering verkoopt illegaal champagneflessen

De regering van de semiautonome Åland Eilanden (officieel deel van Finland) heeft volgens Mikko Puumalainen, de plaatsvervangende Kanselier van Justitie, mogelijk wetten overtreden bij het bergen en veilen van eeuwenoude champagne in de jaren 2010-2012.

Duikers vonden in 2010 in een eeuwenoud wrak een aantal champagne- en bierflessen. De inhoud bleek nog goed drinkbaar te zijn, zie meer info op https://www.wijngekken.nl/2013/02/22/zweedse-ondernemer-verdient-geld-als-water-met-duiken-naar-champagne/

Volgens de plaatsvervangende kanselier hadden de Ålandse autoriteiten toestemming aan de Nationale Raad voor Oudheden moeten vragen om de schatten uit het wrak te bergen. Dit hebben zij wel gedaan, maar voordat toestemming kon worden verleend waren de flessen al naar boven gehaald.

Vervolgens veilde de Ålandse regering een deel van de champagne in 2011 en 2012 voor recordprijzen; van dit geld ging een groot deel naar de Ålandse regering die ook nog een exportvergunning nodig had. Deze werd verleend door dezelfde regering die profiteerde van de verkoop van de flessen, iets wat niet door de beugel kan, aldus de plaatsvervangende kanselier, volgens zowel de Finse als Europese wet- en regelgeving omtrent de export van culturele artefacten.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!