Karen Haanstra, wijnbouwer in de Corbiéres, bericht over de problemen tijdens de oogst van 2012. Een boeiend verslag.
Nog even over de oogst, die erg moeilijk was dit jaar.
Door een te lange koudeperiode in het voorjaar, heeft de vruchtzetting bij de Carignan schade gehad (bevroren aanzetten van knoppen), met als gevolg dus een veel kleinere oogst.
Niet alleen bij ons; een vrij algemeen beeld. De Syrah was dit jaar goed, wel minder als normaal. Om ons heen horen we geluiden van wijnbouwers, dat de oogst minder is dan andere jaren; sommigen hebben het over 30 procent!
Maar goed, net als in Nederland moet je je pas zorgen maken, wanneer een boer ophoudt met klagen!
Begin vorige week hadden we de oogst net op tijd binnen. Te vaak zeewind, die vochtig is en het risico van schimmelvorming (en helaas niet de “pourriture noble”) verhoogt.
Een collega-wijnbouwer, die bewaarwijnen maakt bestemd voor de Ierse markt, besloot te wachten, om wat meer suiker (en dus een hoger alcoholgehalte) te krijgen en een verdere rijping van de schil (heeft invloed op de smaak van het type wijn dat hij maakt).
En hij heeft mis gegokt: De schimmel deed zijn intrede in de velden waar hij de mooiste wijn van maakt….
Dus knipmes weer ter hand genomen, omdat de oogst zo snel mogelijk binnengehaald moest worden.
Helaas bleken de opgetrommelde knippers (plukkers zegt men in Nederland, geloof ik) niet goed onderscheid te kunnen maken tussen kwaliteits- en aangetaste druiven.
Dus kreeg ik als werk om alle in kratjes geoogste trossen te controleren op aangetaste druiven, met als opdracht “zero procent rot.” Heb dus twee en een halve dag druiven bekeken, bijgeknipt of weggegooid. Ik kan dus even geen druif meer zien.
Het laatste veld was een ramp. Ik schat dat er maar 10 procent geschikt was om wijn van te maken. De andere negentig procent lag als een paars-grijze sliert onder de rijen wijnstokken. Voor een wijnbouwer een aanblik die in huilen doet uitbarsten: daar ligt dan het werk van een jaar op de grond weg te rotten!
Ik denk dat weinig mensen beseffen, hoe hard het bestaan van een wijnbouwer kan zijn. Je doet een jaar lang je best iets moois te maken, en dan kan moedertje natuur dat in een paar dagen (en soms in 10 minuten, met een hagelbui) ongedaan maken.
De man is, verslagen met het beetje druiven wat nog goed was, naar zijn wijnschuur gereden. Hij heeft de ploeg uitbetaald en niet meer de moed gehad om nog te bekijken of het laatste veld, een experimenteel klein jong veld met prachtige trosjes Graciano, nog de moeite waard is om te oogsten.
Ik durf nog niet aan hem te vragen hoeveel minder oogst hij heeft. Ik vrees dat het naar de 50 procent loopt….
Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-West Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van de Syrah en Carignan-druif. Karen is op dit moment zoekende naar een importeur voor haar wijnen op de Nederlandse markt. Dus beste importeurs, als u interesse heeft, neem even contact met ons op.
Binnenkort verschijnt bij ons op de site een uitgebreid interview met Karen. En, natuurlijk gaan wij ook een wijn van haar proeven!
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!