Bag in box en andere wijnverpakkingen

c1000, huiswijn, rond en soepel, bag in box detail
Bag in box is een mooie verpakking voor wijnen.

Bag in Box, wijnen van de toekomst

Hoe proeven wij de bag in box wijnen

De wijnen zijn getest op hun smakelijkheid en niet zozeer op hun kwaliteit.

Bag in box wijnen ook voor integrity & sustainability, goed voor het mileu dus
Bag in box wijnen ook voor integrity & sustainability, goed voor het mileu dus

De meeste bag in box wijnen zijn (mede gezien hun prijs) niet gemaakt op kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat de wijnen niet aan bepaalde eisen moeten voldoen: de wijngekken-eisen.
Nee, nu moet ik niet doordraven, de wijnen moeten gewoon lekker zijn, dus moeten geen rare geurtjes en bijsmaken hebben. Niet teveel sulfiet, want anders krijg je van die hoofdpijnwijnen en dat wil je ook niet. Het moeten gewoon lekkere wijnen zijn met een goede geur die je ook in de buitenlucht ruikt. Wijnen die je lekker in de tuin kan drinken met grote hoeveelheden zonder dat je ergens last van krijgt. Wijnen die gewoon een lekkere smaak hebben zonder stroef of wrang te zijn met veel fruit en niet te moeilijk én een goede prijs.
Ik weet dat het moeilijk is voor wijnen in deze prijsklasse om aan deze eisen te voldoen, maar de wijngekken leggen de lat gewoon lekker hoog om te kijken of één of meer van deze wijnen aan deze eisen gaat voldoen.

Veelal staat het smaaktype van de bag in box wijnen op de doos vermeld
Veelal staat het smaaktype van de bag in box wijnen op de doos vermeld

Welke soorten bag in box wijnen zijn er?

De bag in box wijnen zijn geleverd in 1,5, 2 of 3 liter pakken. Dit maakt het wel moeilijker om de prijs/kwaliteit te vergelijken. De afgelopen keer heb ik alles teruggerekend naar wijnen van 1 liter, maar dit keer doe ik dat niet. De prijs van de verpakking, het transport en nog wat andere zaken maken dit vergelijk misschien een beetje oneerlijk.

Het echte biologische keurmerk op bag in box wijnen kost ook geld
Het echte biologische keurmerk op bag in box wijnen kost ook geld

Ook kijk ik naar de verpakking. Deze moet wel een beetje leuk op tafel staan. Niemand zit te wachten op een pak wijn dat eruit ziet als een krant van drie dagen oud. Ook kijk ik hoe goed je de verpakkingen kan recyclen. Consumenten vinden dit belangrijk. Nederlanders scheiden allerlei materialen en dus de verpakkingen moet je makkelijk kunnen scheiden en dat is goed voor het milieu.
Bag in box wijnen zijn er ook in diverse verpakkingen. Meestal vind je bag in box wijnen in de kartonnen dozen waar een plastic zak in zit met een speciale coating. Deze coating zorgt ervoor dat de wijn niet bederft en dat het plastic ook geen lucht doorlaat, waardoor de wijn geoxideerd van kan raken. Ook zitten er dit jaar een paar leuke verpakkingen bij die niet misstaan op tafel. Gezellig zonder ordinair te zijn. Zakken wijn die jouw gasten ook leuk vinden.

Welke soorten bag in box wijnen zijn er getest

De wijnen die getest zijn, zijn in de soorten rood, wit en rosé wijnen.

Duidelijke informatie hoe je een bag in box wijn moet openen
Duidelijke informatie hoe je een bag in box wijn moet openen

De rode wijnen zijn doorgaans soepel, de witte wijnen zijn halfzoet tot droog en de rosé wijnen vallen in dezelfde categorie als de witte wijnen. Een voorkeur geven wij niet over de wijnen. Wel kiezen wij een ‘aanrader’, dat is een wijn die eruit spring qua schoonheid, smaak en geur, gebruiksgemak en ook de manier van recyclen. Dit jaar zitten er ook een aantal biologische wijnen bij! Goed voor de natuur en goed voor je lichaam.
Bag in box wijnen zijn ook handig. Ze nemen niet veel ruimte in bij het boodschappen doen. De emballage is niet aanwezig en je hoeft naderhand ook niet naar de glasbak. Het openen gaat relatief eenvoudig en een kurkentrekker heb je ook niet nodig.

Lees hier deel 1 van het artikel

Andere artikelen over bag in box wijnen van 2014.
[get_posts tag=”bag-in-box-2014″]

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!