Amsterdam Zuid aan de drank?

Amsterdam Zuid

Dat mensen in Amsterdam Zuid teveel drinken, zou best wel eens zo kunnen zijn. De vraag is dan altijd: “Wat is teveel?”.

Volgens de GGD drinkt één op de zeven inwoners van Amsterdam Zuid ‘overmatig veel’! Dit wil zeggen dat de mannen meer dan 21 glazen alcohol per week naar binnen kachelt en de vrouwen meer dan 14 glazen alcohol naar binnen giet. Het stadsdeel Amsterdam Zuid is daarom destijds een campagne gestart om Zuiderlingen te laten minderen.

Overmatig is nooit goed

Ten opzichte van de rest van de stad, waar één op de tien overmatig drinkt, is dat aantal dan ook veel.

Toch valt het volgens de inwoners zelf allemaal wel mee.

Een willekeurige buurtbewoner reageert als volgt: ‘Ik drink iedere dag wel wat. Een paar glazen wijn aan tafel en ’s avonds een whiskey en nog een whiskey. Als ik dan nog dorst heb, neem ik er nog een’. ‘Mensen hebben hier wel een redelijke welstand. Ik denk dat een glaasje bij het eten al heel normaal is. Bij gezelligheid hoort een glaasje wijn’, aldus een inwoonster van de Juppenbuurt.

Niet alleen de gevestigde orde lust er wel pap van maar ook de jongeren in Amsterdam Zuid draaien hun hand er niet voor om. Jongeren in Amsterdam Zuid blijken meer alcohol en drugs te gebruiken dan de jeugd elders in de stad. 41 procent van de jongeren uit Zuid zegt “wel eens” alcohol gedronken te hebben, tegen gemiddeld 28 procent over de hele stad.

Het is altijd maar de vraag of dit soort campagnes werken. Misschien zal je een paar mensen zover krijgen dat ze hun alcoholgebruik gaan minderen, maar het merendeel zal zich er niets van aantrekken. Mensen die drinken hebben daar een reden voor. Misschien omdat ze het lekker vinden of misschien zijn ze psychisch instabiel. Al die redenen zullen er waarschijnlijk toe leiden dat ze die campagne voor kennisgeving aannemen.’

Amsterdam Zuid is een Amsterdamse wijk waar wijn en andere alcoholische dranken rijkelijk vloeien. Je zal er maar een wijnzaak hebben in het hartje van Amsterdam Zuid! Je kostje is gekocht! 😉