Alcoholvrije wijn vies? Neem dan lekker thee

Faber

Vind je alcoholvrije wijn vies? Neem dan lekker thee. Thee is verkrijgbaar in meerdere smaken, maar de echte thee heeft alleen maar een thee smaak.

Nederlanders drinken minder alcohol en schenken steeds vaker een alcoholvrij alternatief in. Het aanbod van 0.0-dranken in supermarkten, slijterijen en restaurants stijgt flink. Naast alcoholvrije wijnen, waaruit alcohol is onttrokken, zijn ook andere alternatieven voor wijn in opkomst. Denk daarbij aan koud gebrouwen thee en hoogwaardige vruchtensappen. ‘Wie een alcoholvrije chardonnay drinkt, vergelijkt het gauw met een alcoholhoudende’, zegt Henrico van Lammeren van wijnimporteur Vinites. ‘Dat valt vaak tegen. Met een mooi sap gebeurt dat niet.’

Neem een lekkere kop groene thee in plaats van een alcoholvrije wijn

Neem een lekkere kop thee

Neem je een kop thee, ga dan voor de groene of zwarte thee. Ben je dol op smaakjes, neem dan zo’n zakje van een bekend merk. Echte groene of zwarte thee vind je in grootverpakkingen en die thee is dan ook losse thee.

Wat vinden de WijnGekken van alcoholvrije wijn?

Daar kan ik heel kort over zijn. Alhoewel… ik heb eens in mijn alcoholvrije leven wel een lekkere alcoholvrije wijn geproefd en dat was dan ook nog eens blind proeven.
Hoewel de kwaliteit ervan verbetert, vinden ook andere wijnexperts dat alcoholvrije wijn geen goede vervanger is van de alcoholhoudende evenknie. Volgens sommigen bevat die andere geuren en smaken dan gebruikelijk. ‘Alcohol heeft een onmisbare functie. Die is onder meer de drager van aroma’s. Die staan dus onder druk zonder alcohol. Wie een alcoholvrije chardonnay drinkt, vergelijkt het met een alcoholhoudende en dat valt gewoon tegen.

Alcoholvrije wijn is vies

Bij andere alcoholvrije alternatieven wordt zo’n vergelijking niet getrokken. ‘Met een mooi sap gebeurt dat bijvoorbeeld niet’, aldus Van Lammeren. Vinites is één van de Nederlandse importeurs die de afgelopen jaren het assortiment heeft verbreed met vruchtensappen. Denk daarbij aan pruimen-, druiven- maar ook kweepeer-sap. Deze dranken kunnen volgens Van Lammeren wel associaties wekken met de aroma’s in wijn. Ook sap kan fris, bitter of stroef zijn. Inmiddels bieden sommige restaurants, als tegenhanger van de wijnspijs-, zelfs een sapspijs-combinatie aan. Zo past kweepeer-sap goed bij gerechten waarbij je witte wijn schenkt, zoals vis.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *