Alcoholvrije wijn goed voor het hart

Alcoholvrije wijn goed voor het hart

Alcoholvrije rode wijn verlaagt de bloeddruk bij mannen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Dat stellen Spaanse onderzoekers.

De auteurs verklaren dat de mannen die dagelijks alcoholvrije rode wijn dronken gedurende vier weken hogere niveaus van stikstofmonoxide in hun bloed hadden. Stikstofmonoxide helpt zowel de systolische als de diastolische bloeddruk te verlagen. Het molecuul helpt bloedvaten te ontspannen, waardoor er meer bloed naar de organen stroomt, waaronder het hart.

Voor de studie wilden de onderzoekers het effect van rode wijn en niet-alcoholische rode wijn op de bloeddruk van mensen met een hoog cardiovasculair risico meten. Ze analyseerden 67 mannen met diabetes of drie of meer andere cardiovasculaire risicofactoren.

Ze kregen allen dezelfde voeding en een van deze dranken: alcoholvrije rode wijn, 10 gram rode wijn, of 3 gram van jenever.

De deelnemers werden gerandomiseerd in drie behandelingsperioden van vier weken, zodat alle deelnemers kunnen elk dieet kon proberen.

De auteurs stellen dat bij het alcoholvrije dieet een afname van het risico op hart- en vaatziekten waar te nemen was van 14% en de kans op een beroerte met 20% afnam.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!