Alcoholreclame nu ook met AI

alcoholreclame

De alcoholreclame gaat nu ook met AI werken. De leeftijdsverificatietool moet jongeren weren uit reclamecampagnes.


Lees verder na de advertentie exaro

STIVA gaat werken met de artificial intelligence leeftijdsverificatietool van No-Kno. Deze AI-tool is op basis van meer dan 100.000 gezichten getraind om de visuele leeftijd van personen vast te stellen. Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) zet zich onder andere in voor verantwoorde alcoholreclame. Daarom heeft STIVA de Reclamecode voor alcoholhoudende dranken (RvA) ontwikkeld. Hierin staan de regels omtrent reclame voor alcoholhoudende dranken.

Alcoholreclame minder gericht op jongeren

Eén van die regels van de RvA is dat in reclame-uitingen waarbij gebruik wordt gemaakt van geënsceneerde situaties met scripts en modellen die door of in opdracht van de adverteerder worden ingehuurd, geen personen die jonger zijn of evident jonger lijken dan 25 jaar getoond mogen worden. STIVA vindt dat hier geen onduidelijkheid over mag bestaan.

Eén van de doelen van STIVA is
verantwoorde alcoholmarketing.

Heineken overschrijd de regels

In juni van dit jaar was er enige discussie over modellen op posters en andere uitingen van de Heineken Silver campagne die er – ondanks het feit dat de modellen ruim 25 jaar oud waren – te jong uitzagen. Er is toen door STIVA en Heineken direct actie ondernomen. De Heineken Silver campagne leert dat er misverstanden kunnen ontstaan over de visuele leeftijd van de modellen in reclames. Het inschatten van de visuele leeftijd kan lastig en arbitrair zijn. Doordat er vanaf nu gebruik zal worden gemaakt van de AI-leeftijdsverificatietool, kan er vooraf een objectieve schatting worden gemaakt van de visuele leeftijd.

Betere regulering

Peter de Wolf, directeur van STIVA: “Eén van de doelen van STIVA is verantwoorde alcoholmarketing. Het is belangrijk om te voorkomen dat bedrijven – ook als dat niet de bedoeling is – de RvA overtreden. Doordat bedrijven nu de mogelijkheid krijgen om de visuele leeftijd van modellen en acteurs vast te stellen, kunnen we overtredingen en eventuele grensgevallen met zekerheid voorkomen.”

Inzet AI-leeftijdsverificatietool in alcoholreclame

STIVA toetst alle televisie- en bioscoopreclames voordat deze worden vertoond. In deze procedure zal nu ook standaard de leeftijd van de modellen met de AI-leeftijdsverificatietool worden gecontroleerd. Adverteerders kunnen er vanaf nu daarnaast ook voor kiezen om de visuele leeftijd van modellen in hun overige uitingen vooraf te laten checken. Ook zal STIVA zelf uitingen waar mogelijk twijfel zou kunnen ontstaan over de visuele leeftijd controleren met behulp van de AI-tool. Uitgangspunt blijft dat STIVA mogelijke overtredingen wilt voorkomen. De AI-tool gaat hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *