Alcoholconsumptie met mate kan gezond zijn

alcoholconsumptie

Alcoholconsumptie heeft een slecht imago, zo lijkt het af en toe.

Als je alle spotjes van postbus 555 mag geloven is NIX geoorloofd en brengt alcoholconsumptie alleen maar kosten met zich mee. Ook als je alle accijnzen mee telt, kost alcoholconsumptie de gemeenschap geld. Bakken met geld….

Echter, zo af en toe duikt er een studie op die, zoals eigenlijk alles in het leven, ook deze boude stelling nuanceert. Er is namelijk een studie gedaan door het Federaal Centers for Disease Control en Prevention (CDC) en dat bevestigt dat matig alcoholgebruik een van de vier levensstijlen is die er toe bijdraagt dat mensen langer leven.

Volgens het Federaal Centers for Disease Control en Prevention zijn dit de vier levensstijlen:

1. niet roken,
2. het eten van een gezonde voeding,
3. regelmatige lichamelijke activiteit en
4. matig alcoholgebruik.

“Elke hierboven genoemde levensstijl verlaagt de kans op een vroegtijdige sterfte.”

Daarnaast verklaarde de CDC in het persbericht: “Deze studie draagt bij aan het groeiende bewijs van de grote voordelen van een gezond leefpatroon en onderstreept de noodzaak dat gezondheidsklinieken en overheden over de hele wereld gaan samenwerken om dit gedrag te bevorderen.”

Matige alcoholconsumptie is goed voor je

De onderzoekers verklaarden dat, met behulp van een steekproef van de Amerikaanse bevolking, zij hebben laten zien dat, indien de vier levensstijlen matig aangegaan worden, de kans op vroegtijdige sterfte afneemt. De onderzoekers wijzen er ook op dat overmatige alcoholconsumptie een negatieve invloed heeft en schade aanbrengt.”

champagneDe auteurs wijzen op de aanbevelingen van de “Federale 2010 Dietary Guidelines for Americans”, die matig drinken definieert als het nuttigen van een glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen.

De “Distilled Spirits Council” is geen voorstander van het feit dat mensen alcohol drinken om hun gezondheid te verlengen. Als volwassenen kiezen om alcohol te nuttigen, dan moeten zij dat verantwoord en met mate doen. Zelfs matig alcoholconsumptie kan voor sommige mensen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en andere mensen moeten misschien helemaal niet drinken.

Gewoon nadenken: matige alcoholconsumptie is niet alleen goed, maar ook, als je maar wel een mooi glas wijn neemt, erg lekker!