Alcohol en popmuziek

Wijn en muziek

Alcohol en popmuziek blijven onlosmakelijk verbonden met elkaar. Veel popmuzikanten komen ook in het nieuws door overmatig drankgebruik.

De gemiddelde Nederlander schrijft geen muziek en is ook geen popmuzikant. Iedereen drinkt wel eens een glaasje teveel maar alcohol en popmuziek blijven belangrijke onderwerpen en niet los van elkaar te zien. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Boston University en de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, ze hebben meer dan zevenhonderd van de meest populaire liedjes uit de ranglijsten van het magazine Billboard gedurende een periode van drie jaar geanalyseerd. Daarbij werd vastgesteld dat 23,2 procent van deze liedjes naar alcohol verwezen, terwijl 6,4 procent een specifiek alcoholmerk vernoemden. De merken Patron, Hennessy, Grey Goose en Jack Daniel’s waren namen die in meer dan de helft van deze liedjes voor kwamen.

Toch lijken de liedjes van de rappers meer inhoud te hebben en zijn (in mijn ogen) hoger gekwalificeerd. Veel van de liedjes van de rappers en de hip-hoppers gaan namelijk over Champagne, terwijl de liedjes van countryzangers en popmuzikanten veelal gaan over whiskey en bier. Jammer genoeg zijn de liedjes van de rockers niet meegenomen in dit onderzoek.

De overheidsinstelling CAMY (Center on Alcohol Marketing and Youth) wil hier iets aan doen. Er is veel te veel alcoholmisbruik onder de studenten in de Verenigde Staten. Minstens 70 procent van deze studenten zou alcohol nuttigen. Jaarlijks overlijden er ongeveer 4700 jongeren onder de 21 jaar aan alcoholmisbruik en door het tegengaan van merknamen of het vernoemen van alcoholische dranken in de muziek zou dat aantal moeten verminderen.

We zullen het zien!

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!