Achterhoek, Wijnhoek!

wijngaarden Achterhoek

De Achterhoek is een regio waar zich relatief veel wijngaarden bevinden. Een bezoekje waard, en niet alleen voor de wijngaarden!

Wat maakt de Achterhoek een bezoekje waard? Goed, als je uit de Randstad komt is het even een stukje rijden naar het verre oosten van ons land. Daar staat tegenover dat je toch wel in een iets andere wereld terechtkomt. Het prachtige, rustieke landschap straalt uit alsof de tijd er een beetje heeft stilgestaan. Echt landelijk. Heel licht glooiend. Hier is ruimte en tijd. En wijngaarden, want daar komen wij voor.

De eerste wijngaard die wij aandeden was Wijngaard Hesselink te Winterswijk-Henxel. Eigenaar Gerhard Ensing heeft hier al jaren een wijngaard van 4 hectare groot. Gerhard verbouwd een breed scala aan druiven en maakt zodoende ook veel verschillende soorten wijn: van flink droog tot zeer zoet. Zijn gedachte hierachter is simpel: ieder mens heeft een andere voorkeur qua smaak en daar probeer ik zo veel mogelijk op in te spelen.

Hesselink Winterswijk
Lopend door de wijngaard valt op dat de grond tussen de rijen keurig is omgeploegd, er bevindt zich geen groen tussen de stokken. Dat hebben wij wel eens anders gezien. Iedere wijnboer heeft zo zijn redenen om te kiezen voor groen of geen groen tussen de rijen. De keuze van Gerhard geeft de wijngaard in ieder geval wel een strakke en verzorgde uitstraling. Voor iedere rij staat een rozenstruik, als een indicator tegen meeldauw. Verder geeft de kleur van de roos aan of in de rij witte of blauwe druiven staan.

De Achterhoek heeft eind april/begin mei te maken gehad met vorst. Wat in de afgelopen winter niet voorkwam, gebeurde toen wel: nachtvorst. Dit heeft locaal nogal wat schade veroorzaakt in de wijngaard. De ene plek in de wijngaard meer als de andere. Ook per druivensoort is de schade verschillend. De ene soort heeft meer schade opgelopen dan de andere.

Wijngaard Hesselink
We hebben flink wat wijnen mogen proeven op het gezellige terras van Wijngaard Hesselink. Ondertussen is het een komen en gaan van dagjesmensen, veelal op de fiets. Koffie, thee, appeltaart en wijn vinden gretig aftrek. Gerhard geeft aan dat in toenemende mate onze oosterburen, die hier om de hoek wonen, zijn wijngaard steeds vaker weten te vinden. Het besef dat zich aan de Nederlandse kant van de grens wijngaarden bevinden, begint ook daar door te dringen.

terras Wijngaard Hesselink

Een kleine selectie uit de geproefde wijnen:
– Rosé secco 2013, gemaakt uit de Rondo-druif. Strak droog, iets tintelend en knisperend. Appelig, frambozen, zomers.
– Mondriaan 2013, een mix van Johanniter en Solaris. Zachte zuren met tropisch fruit en perzik. Iets droog en mooi rond.
– Pinotin 2012, soepele, zachte wijn met veel diepgang. Leer, tabak, sigaar en laurier.
– Regent Barrique 2011, fraaie neus waarin de houttonen goed tot zijn recht komen. Een uitgesproken smaak, wat zoutig, body en gespierd.
Meer uitgebreide proefnotities van deze en andere wijnen van Wijngaard Hesselink kunt u in de komende maanden verwachten bij ons op de site!

Wijngaard de Reeborghesch

Na afscheid te hebben genomen van Gerhard was het een klein stukje rijden naar Wijngaard de Reeborghesch te Winterswijk-Kotten.
Eigenaar van de wijngaard van ongeveer 2 hectare groot is Henk Marmelstein. Wat een oase van rust in een prachtige omgeving. Henk heeft ons eerst rondgeleid door zijn licht glooiende wijngaard, waar zich één van de hoogste punten van de gemeente Winterswijk bevindt . Ook hier zijn veel verschillende druivensoorten aangeplant, onder andere de witte Merzling en de rode Acolon. De al eerder genoemde nachtvorst in het voorjaar heeft flink in de wijngaard huisgehouden. Gelukkig is Henk verzekerd tegen dit risico, een (schrale) troost.

In tegenstelling tot Wijngaard Hesselink laat de Reeborghesch het groen tussen de rijen gewoon staan. Natuurlijk wordt dit groen zo nu en dan in toom gehouden. Maar het geeft de wijngaard wel een heel andere aanblik. Zoals gezegd, ieder wijnboer heeft zo zijn redenen om dit te doen. Henk heeft ons ook nog zijn prachtige vijver met waterlelies laten zien, een schitterend gezicht.

Reeborghesch Winterswijk Kotten

Henk doet praktisch alles zelf in en om de wijngaard. Een prestatie van formaat, aangezien Henk ook niet meer één van de jongste is. Wijngaard De Reeborghesch is aangesloten bij het Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers.
Ook bij Henk hebben wij een groot aantal wijnen mogen proeven. Een kleine selectie hieruit, een aantal andere wijnen komen nog een keer uitgebreid aan bod:
– Coöperatie Uutbloaz’n 2011, gemaakt uit de Merzling. Strak droge wijn, in de neus perzik. Knisperende zuren, appelig, mooi.
– Coöperatie Solaris Barrique 2009, Tropisch fruit met iets vanille. Mooie houttonen, getoast en breed van smaak.
– Reeborghesch Acolon 2011, neus van pasgeboren babietjes (Zwitsal). In de ronde smaak zit frisheid, cassis, kersen en munt. Heel interessante wijn.
– Coöperatie Regent op Holt 2010, in de neus vanille en paprika. Mild, zacht en zoetig fruit van vettige bramen.
– Robien Fortwien 2013,een (zoete) Port-gelijkende wijn. Donkere kleur en een intense neus van o.a. sperciebonen. Op de tong kracht en power, vol van body. Doet denken aan een jonge Vintage Port.

Ook gedurende deze proefsessie kwamen vele dagjesmensen langs bij de Reeborghesch om rond te kijken en te proeven. Gezellig en goed om te zien dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in Nederlandse wijn!
Tegen het einde van de middag verlieten wij Henk, die gepassioneerd kan vertellen over zijn grote liefde: wijn (en koffie).

En zo kwam er jammer genoeg een einde aan ons dagje Achterhoek. Ik kan een ieder aanbevelen eens die kant op te gaan en te ontdekken hoe mooi het daar is!

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!