De vijf weetjes van… is een artikel dat gebaseerd is op vragen over wijn. Op deze vraag krijg je 5 antwoorden. Alleen voor de Chianti gaat dat niet op. Dus hier zijn de vijf weetjes van de Chianti, maar dan 2x.
- De oorspronkelijk vastlegging van de productiezone dateert van 1932
- De productiezone beslaat 9 gemeentes: Barberino Val d’Elsa, Castellina in Chianti, Castelnuovo Berardenga, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti, Poggibonsi, Radda in Chianti, San Casciano Val di Pesa en Tavarnelle Val di Pesa
- Chianti Classico ligt in de zogenaamde Zona Antica van Toscane en is sinds 1984 een DOCG
- Maximum aanplant van stokken is 4400 stokken per hectare
- Maximum aan restsuiker is 4 gram per liter
- Minimale zuurgraad moet 4,5 gram per liter zijn
- De wijn mag nog steeds gebotteld worden in de oorspronkelijke fiasco (de mandfles)
- De Gallo Nero is het Consortio van de Chianti Classico
- Van de laatste 20 jaar zijn de betere jaargangen van 1995, 1997, 1999, 2001 en 2007
- De minste jaargangen van de afgelopen 20 jaar zijn de jaargangen van 2002 en 2005
Heb je ook een vraag voor de 5 weetjes van… Mail mij dan.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin