2019 Nieuw Zeeland is een wijnjaar dat je niet mag missen

2019 Nieuw Zeeland2019 Nieuw Zeeland wijnen worden legendarisch. Dit is de stelling van bijna alle wijnboeren in Nieuw Zeeland.

Nieuw Zeeland profiteert misschien nog wel het meest van de klimaatverandering. 2017 was al een wijnjaar dat je niet mocht missen van deze eilanden. Wijnen die er mogen zijn en waar je geen miskoop aan hebt.

Vooral de wijnen uit Hawke’s Bay worden legendarisch. Wijnboeren gebruiken termen als ‘legendary’, ‘glorious’, ‘exquisite’, ‘transcendent’, ‘stunning’, en ‘magnificent’. Natuurlijk heb je altijd wel een handjevol wijnboeren die vinden dat een wijnjaar legendarisch is. Vooral de wijnboeren uit Bourgogne en Bordeaux hebben daar een handje van. Als alles verkocht is dan zie je vaak de cijfers significant dalen. Maar goed, zo zit Nieuw Zeeland niet in elkaar. Ze raken de wijnen van die eilanden toch wel kwijt.

Het verloop van het wijnjaar 2019 Nieuw Zeeland

De winter was vochtig en het water dat neerkwam was precies de hoeveelheid die de druiven nodig bleken te hebben in de zomer. De lente begon zacht zonder noemenswaardige vorstperiode in de nachten. Er viel net genoeg regen in de lente en de zomer was lang en heet. Koele nachten zorgden ervoor dat de druiven hun zuren behielden en de druiven werden perfect rijp. Zelfs lang rijpende druiven als Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc profiteerden goed van dit weer. De wijnen zijn vol en rijp met veel zonuren. Daarnaast hebben de wijnen precies genoeg zuren om ze interessant te laten zijn. Bijna alle druiven werden ‘droog’ binnengehaald en er was geen noodzaak om veel te spuiten tijdens de groeiperiode. Bijna alle druiven werden ‘biologisch’ binnengehaald en dat leek wel een wonder.

2019 is een wijnjaar dat je moet hebben

Het resultaat is dat het een fantastisch wijnjaar is. Vooral Hawke’s Bay op het noordereiland laat fantastische cijfers zien. De druiven als Chardonnay, Syrah en de hele Cabernet familie zijn fantastisch rijp en zorgen derhalve ook voor fantastische blends.