2016 Italië, wat voor wijnjaar is dat?

trebbiano, witte druif uit Italië

Wijnen uit Midden-Italië…… wat heeft 2016 voor ons in petto?

Elk wijnjaar is verschillend, dat weet iedere wijnliefhebber en iedere wijnmaker. Maar waar hangt het van af? Wat beïnvloedt dan precies een wijnjaar? De belangrijkste en meest invloedrijke factoren voor een goed wijnjaar zijn menselijke interventie en meteorologische omstandigheden in de wijngaard.

De menselijke interventie heeft betrekking op alle activiteiten die nodig zijn in de wijngaard, zoals o.a. snoeien, bemesten, de grond bewerken en het is dan van belang te zorgen dat de timing van al deze activiteiten zo goed mogelijk is. Zo zal een vroege snoei over het algemeen tot een vroege budbreak leiden en een latere snoei tot een latere budbreak.
knopzetting-of-budbreak-bij-een-druivenrankDeze activiteiten worden dus gedeeltelijk door de mens bepaald, maar hun timing blijkt vaak toch weer afhankelijk van het weer, want uiteindelijk zijn weersomstandigheden de bepalende factor wanneer er besloten wordt om iets te doen in de wijngaard. Als het regent kunnen bepaalde dingen niet gedaan worden, of omdat er weinig regen is geweest moeten er juist andere dingen gedaan worden. Het gaat dus om een samenwerking tussen natuur en mens, waarin uiteraard de mens de natuur zal moeten volgen en zich zal moeten aanpassen aan wat de natuur biedt.

En dit leidt ons tot de meteorologische omstandigheden. Het weer is onvoorspelbaar en elk jaar is anders. In Italië is 2014 voor de meeste wijnmakers een extreem slecht jaar geweest, het slechte weer heeft geleid tot een bijzonder lage kwaliteit druiven wat het moeilijk heeft gemaakt voor vele wijnmakers om een goede wijn te maken. Het jaar 2015 was daarentegen de wijnmakers droom: grote hoeveelheden, goede kwaliteit. En nu 2016, het ziet er veelbelovend uit. Het was geen overmatig warm jaar, eerder vochtig en nat, vooral tijdens de zomermaanden. Het groeiseizoen is dit jaar eerder gestart maar vervolgens gestagneerd vanwege een heet en droog voorjaar.
Hierdoor is het nodig geweest veel werk – meer dan normaal – in de wijngaard te doen om voor een ideaal microklimaat te zorgen. Zo is het bijvoorbeeld nodig geweest om blad weg te halen rondom de druiventrossen om te zorgen dat de druiven toch de juiste hoeveelheid zon kregen.
Dit ongewone jaar heeft ertoe geleid dat hoger gelegen wijngaarden dit jaar later werden geoogst, maar heeft ook als resultaat dat de wijnen aromatischer zullen zijn. De lager gelegen wijngaarden hebben daarentegen met veel problemen te kampen gehad als gevolg van de mist en de vochtige omstandigheden.

Het zal dus nog afwachten zijn wat 2016 uiteindelijk in de fles betekent, maar het lijkt erop dat we hoge verwachtingen mogen hebben.

 

Pauline Ninck Blok
Castello di Montegiove
www.castellomontegiove.com