2015…. Een TOPjaar voor Spaanse wijnen

topjaar

2015 was voor de Spaanse wijn een topjaar, zowel in kwaliteit als kwantiteit.

Kenners zeggen dat de oogst van afgelopen jaar tot de beste ooit behoort, en vergelijkbaar is met de jaren 2001 en 2011.

De weersomstandigheden waren dan ook uitstekend. Aanhoudende warmte en droogte hadden positieve gevolgen voor de conditie van de verschillende druivenrassen en hielden ziektes ver van de wijngaarden.

spaanse wijn 1

Met als gevolg dat we nu volgens oenologen kunnen uitkijken naar mooie witte wijnen met intense smaken en aroma’s en complexe rode wijnen die lang op de plank kunnen liggen. In sommige gebieden in Spanje hadden wijnbouwers te kampen met de grootste droogte en hitte sinds tientallen jaren.

spaanse wijn 3Zelfs in de wijnregio Ribera del Duero, waar men in de zomer wel wat gewend is, werd het uitzonderlijk heet en droog. Oude wijngaarden doen het hier goed op, maar voor jonge plantages vormde de hitte een uitdaging.

Toch leverde het extreme weer ook hier, in het hart van de Tempranillo-streek, rijke wijnen op met zachte en rijpe tannines en een hoog alcoholgehalte.

In Rioja was de oogst vroeg en kort, met kleine besjes. Vooral in de wijngaarden die in hogere, koelere gebieden liggen, leverde dit een productie op met een bijzonder hoge kwaliteit.

Bron: Slijtersvakblad

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!