12X Wijn Weekendje Weg in NL, Nederlandse wijnen zijn er om te ontdekken!

Onlangs verscheen dit boek over Nederlandse wijnen. Een boek dat absoluut de moeite van het aanschaffen waard is. Hierbij onze recensie.

Mijn eerste reactie toen ik het boek zag was: wow, dat is een flink boek! En met 286 pagina’s is het dat ook. De auteur is register vinoloog Peetra van der Knaap. Haar reisverhaal door de Nederlandse wijngaarden heeft ze vastgelegd in dit boek.

De eerste 12 hoofdstukken zijn genoemd naar alle provincies in ons land. In elk hoofdstuk worden meerdere wijngaarden belicht, waarin het woord van de wijngaardenier een belangrijke rol speelt. Daarbij wordt ook melding gemaakt in welke (horeca) gelegenheid de betreffende wijn wordt geschonken. Bij elke provincie komen “wijngoeroes” (sommeliers, restaurateurs, wijnschrijvers, importeurs, etc.) aan het woord om een geheim (horeca)adresje te verklappen. Onder het kopje “hotspots” zijn leuke plekjes te vinden voor lunch, diner en overnachting in de besproken provincie.

Wat is er nog meer te vinden in dit boek? Na de “provincie hoofdstukken” komen enkele bekende sommeliers aan het woord over hun relatie met Nederlandse wijn. Een interview met Stan Beurskens, de man die vele wijngaardeniers in Nederland adviseert, ontbreekt niet. Daarnaast is er een kort overzicht van veel voorkomende druivenrassen in Nederland, een beschrijving van de seizoenen in de wijngaard, aanvullende informatie over begrippen in de Nederlandse wijnwereld en een verklarende woordenlijst.  

Mijn indruk in enkele woorden:
– Vele wijngaarden komen aan bod;
– Prettig en enthousiast geschreven met veel foto’s;
– Het boek stimuleert om Nederlandse wijnen te ontdekken;
– Te gebruiken als reisgids en naslagwerk;
– Leuk kado voor de komende feestdagen!
 

“de doelgroep”

Ik heb mijn collega wijngek Chris ook gevraagd om zijn mening over het boek:
“12x wijnweekendje weg in Nederland van Peetra van der Knaap is een gezellig, overzichtelijk en mooi geïllustreerd informatief boek wat de Nederlandse wijnen en de Nederlandse wijnboeren zeker niet te kort doet.
Peetra heeft een keuze moeten maken uit de vele wijndomeinen die Nederland rijk is en of zij precies de krenten uit de pap heeft weten te vinden zal moeten blijken. Feit is wel dat zij de bekendste Nederlandse wijndomeinen niet is vergeten. En ook niet de meest invloedrijkste wijngaardeniers, want zij komen ruimschoots aan het woord. En terecht, want hun invloed is groot.
Veel voor ons bekende wijnboeren die met hart en ziel (en met hard werken) de mooiste wijnen proberen te maken.
Geen enkele provincie is overgeslagen en dus hoeft er niemand boos te worden. Gelukkig zit er in elke provincie wel een wijngaard… 
Bladerend door het boek kan ik niet anders dan er blij van worden. Daar helpen de mooie foto’s zeker bij. Verder geeft zij wat tips waar je zoal kan lunchen, dineren en overnachten en volgens mij kan je vaker dan maar 12 x een wijnweekendje weg. Een aanrader!” 

12X Wijn Weekendje Weg in NL – Peetra van der Knaap
Uitgeverij Trichis
ISBN: 9789492881441
€ 24,95

Een gedachte over “12X Wijn Weekendje Weg in NL, Nederlandse wijnen zijn er om te ontdekken!”

  1. boek gekocht. Uitgebreide en duidelijke informatie over de wijnbouw in Nederland. Welke druivenrassen worden verbouwd buiten Limburg. Ga beslist een paar wijnboeren opzoeken om hun wijnen te proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *