1000 wijnen van 120 wijnproducenten op ’n middagje, is dat niet een beetje veel?
Veel. Wat is veel. Je hoeft toch ook niet alles te proeven? Selecteren, dat is het toverwoord, maar hoe selecteer je?
Een mooie proeverij was het, de Wereldse Wijndagen van Delta Wines in Waddinxveen. 1000 Wijnen maar liefst en van 120 wijnproducenten. Al dit wijngeweld werd omlijst met aantrekkelijke dames in té korte rokjes en heerlijke hapjes.
Bij binnenkomst werd je gelijk verwelkomd door één van die aantrekkelijke dames en je voelde je gelijk thuis. De alcoholdampen van de wijnen verwelkomden je ook bij binnenkomst. Heerlijke geuren uit de oude en nieuwe wereld namen je mee naar de twee grote zalen. Zaal 1 was voor de oude wereldwijnen. Uiteraard was Frankrijk rijk vertegenwoordigd en waarom niet. Frankrijk is nog steeds wijnland nummer 1, op de voet gevolgd door Italië en Spanje waar de kleine landen als Duitsland, Oostenrijk en Hongarije daarop volgden.
Frankrijk is nog steeds de nummer 1 in de wijnwereld. Van karakteristieke wijnen uit de Bordeaux en Bourgogne maar steeds en steeds meer zie je de Languedoc aan die reputatie knagen. Mooie wijnen heb ik geproefd van Cévennes Wines, Terra Vitis, Castelnau en nog wat anderen. Uit Italië de heerlijk frisse wijnen uit Alto Adige, Veneto en Trentino.
Daarna kwam het geweld uit Zuid Italië aan de beurt en vooral de wijnen van Sicilië, kracht en door de hoge ligging van de wijngaarden dan toch heel fris. Het fijne aan de wijnen van Sicilië is, dat de wijnen nog een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding hebben.
Na wat alcoholrijke wijnen uit Yecla gingen we naar de nieuwe wereld.
Australië met zijn topproducenten als d’Arenberg uit McLaren Vale met zijn ‘The Dead Arm’en ‘The Laughing Magpie Shiraz / Viognier’ (nooit geweten dat dit district zulke diversiteit aan bodem heeft), Argentinië en Nieuw Zeeland met z’n heerlijke Sauvignon Blanc en Pinot Noirs gingen we verder naar Californië en Zuid Afrika.
Het meest onder de indruk was ik van de wijnen van Pallas Wines uit Lismore, Zuid Afrika. De Barrel Fermented Sauvignon Blanc proef ik nog steeds maar de Pinot Noir (jammer genoeg te warm) had zeer mooi fruit en karakter.
De Estate Syrah had kracht en complexiteit. De Ward (een soort van AOP uit Zuid Afrika) is geleid door één wijnmaakster, en dat is Samanta O’Keefe.
Prachtige wijnen maakt die dame en die wijnen wil ik dolgraag nog eens terug proeven.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.