10 feiten die je niet wist over: WIJN!

10 feiten die je niet wist over WIJNIk weet zeker dat je deze 10 feiten over wijn nog niet wist! Dus: 10 feiten die je niet wist over WIJN

Een glas wijn kan zo ontzettend mooi zijn… Of het nu witte of rode, volle of milde, complexe of evenwichtige wijn is, elke fles van deze heerlijke godendrank is een unieke ervaring. Elke wijn heeft zijn eigen geur, zijn eigen herinnering en zijn eigen smaak….

Ondanks een snelle stijging van het aantal wijnliefhebbers over de hele wereld, is er nog zoveel dat we niet weten over deze drank en dat werd zelfs opgemerkt in de bijbel! Met dat in gedachten, zijn hier tien – hopelijk verrassende – feiten die je nooit wist over deze smaakvolle drank…..

 

10 feiten die je niet wist over WIJN

latourFeit een: Er zijn bepaalde mensen over de hele wereld die lijden aan een intense angst of haat van de wijn. Deze ziekte staat bekend als oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Sommige experts geloven dat het misschien iets te maken met een vorm van sociale angststoornis hebben.

Feit twee: De ’s werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden. Het werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië. De ontdekkers gebruikten ‘biochemische dating’ om de leeftijd van deze bijzondere wijn te achterhalen.

Feit drie: Toen de tombe van de Egyptische prins Toetanchamon werd geopend zijn er diverse kisten met wijn gevonden. Ze waren allemaal gelabeld met de naam van de makers en de kwaliteit van de wijn met zo’n precisie dat deze etikettering daadwerkelijk aan de moderne etiketteringsvereisten kon voldoen. Helaas werd dit zeeeeer-gerijpte wijn nooit op de markt gebracht!

Feit vier: De ’s werelds duurste wijn is de premier wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000 (Rs. 2.65 crore). Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen, waaronder enkele voormalige presidenten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig zijn het vooral de Chinezen die deze wijnen kopen. Of Lafite nog steeds op de eerste plek staat kan je beter HIER even checken….

Feit vijf: Het volgende feit in 10 feiten die je niet wist over WIJN. Terwijl rode wijn kan alleen worden geproduceerd uit rode druiven, witte wijn kan worden geproduceerd uit zowel rode en witte druiven.

Feit zes: De wijn industrie alleen genereert meer dan 1,45 miljoen banen in Californië.

Feit zeven: Het is algemeen aanvaard dat de vorm van het ‘ondiepe en brede-mond’ wijnglas een eerbetoon is aan de vorm van de borsten van Marie Antoinette!. Echter, de Grieken beweren dat het is in feite een soortgelijk eerbetoon is aan Helen of Troy. Aangezien deze laatste even wat warmbloederig was, zijn we geneigd om de Grieken geloven!

Feit acht: Dit is een mooie in 10 feiten die je niet wist over WIJN. Traditioneel wordt wijn nooit opgeslagen zoals we het vandaan de dag in de winkels zien staan. Normaal wordt de wijn liggend opgeslagen, zodat de wijn in contact blijft met de kurk, zodat zij niet indroogt of krimpt en toch in contact blijft met de lucht. Tegenwoordig worden wijnen vaak staand opgeslagen wanneer de flessen een kunstmatige kurk of schroefdop hebben.

Feit negen: Wijn is nog complexer dan bloedserum als je naar de samenstelling kijkt, omdat het veel organische chemische verbindingen in zich heeft.

Feit tien: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verbeteren niet alle wijnen door het te bewaren. In feite is de overgrote meerderheid van de geproduceerde wijnen klaar om direct te drinken en zullen niet beter worden door veroudering. Slechts enkele wijnen kan je langer houden dan een decennium! De groten der aarde vallen natuurlijk in deze categorie.

Nog meer willen weten over wijn? Bijvoorbeeld een fles wijn openen zonder een kurkentrekker? KLIK HIER