Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010, West Chiltington, Engeland

Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010, West Chiltington, EngelandNyetimber Classic Cuvee Brut 2010 is voor mij een HELE SPECIALE wijn!

Waarom is dit een hele speciale wijn voor mij?

Ik weet niet of u wel eens een Engelse wijn hebt geproefd, maar dit is de eerste keer voor mij dat ik een wijn van dit schiereiland proef!

Engelse bubbelwijnen maken gehakt van hun Franse tegenpolen

En ik vind dat dan speciaal…!

Deze schuimwijn (zoals onze zuiderburen het noemen) heb ik op de kop getikt in London. Maar ook in deze Engelse hoofdstad is het zoeken naar hun eigen Sprankelwijnen (Nederlands) niet makkelijk. In een zeer grote slijterij met honderden verschillende wijnflessen staan welgeteld drie verschillende Engelse witte wijnen te koop, waaronder deze Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010.

€ 36,99 dien ik, omgerekend, neer te tellen voor deze Engelse ‘Champagne’.

Weet u overigens dat de kwaliteit van de Engelse bubbelwijnen op hoog niveau staat?

Menige Franse Champagnewijnen hebben het onderspit moeten delven in verschillende blinde proeverijen met hun Engelse concurrenten. En die kwaliteit neemt alleen maar toe.

Echter, net zoals in Nederland, zijn de productieaantallen beperkt en dat betekent: schaarste; en schaarse producten hebben een prijs en die wordt er niet goedkoper op naarmate de vraag toeneemt.

Net zoals de ‘echte’ Champagnes bestaat ook deze Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010 uit drie druivenrassen t.w. : Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010 heeft een alcoholpercentage van 12%.

We gaan eens kijken of Engeland zijn beruchte opgebouwde naam kan waarmaken…

Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010

De kleur van Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010 is bleekgeel over de tong. Mooi witgoud in de rand en zeer fonkelend. De mousse is flink aanwezig en is fijn. Kraakhelder en loepzuiver.
In de neus komt Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010 niet echt direct los, maar dat herstelt zich na enige tijd de wijn met rust te laten. Limoen en appelfruit is waarneembaar. Ook is deze Engelse bubbel mineralig, heeft citroen in zich en is bovenal fijn. Wat gegist brood. Verfijnd en mooi .
Op de tong is Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010 firs en fruitig met een mooi mondgevoel qua de mousse. Zeer rond met limoenfruit, rode en groene appel en wat gistig en mineralig. Verfijnd en delicaat. Zachte zuren die ook verfijnd overkomen. Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010 is goed op de mid-palate en breed genoeg. Goede tot brede frisse afdronk met een verfijnde mousse.
Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010 is een delicate en verfijnde wijn en dat merk je aan de mousse en de kwaliteit. Goed in balans en prettig. Mooi!

Nyetimber Classic Cuvee Brut 2010 krijgt van mij een totaal van 16,7 punten, {89PP} en ***½*, omdat deze Engelse TOP bubbel een enorm verfijnde en delicate structuur heeft waardoor je geen nee kan zeggen tegen deze heerlijke bubbel! Nu reeds te openen en houdbaar tot zeker 2020.