Zoveel alcohol drinkt de Belg gemiddeld per week en de Nederlander ietsjes meer….

alcohol

Belgen drinken vaker alcohol dan de gemiddelde Europeaan, maar consumeren per drankbeurt kleinere hoeveelheden.

Dat blijkt uit de European Social Survey, waarbij 28.000 personen ouder dan 15 bevraagd werden in 15 Europese landen, waaronder 1.769 uit België. Onderzoekers van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven werkten mee aan dit onderzoek.

rode-wijn-drinkenVan de ondervraagde Belgen drinkt 10 procent elke dag alcohol, 24 procent doet dat meerdere keren per week en 17 procent consumeert nooit een druppel alcohol.

Op een weekdag drinkt 66 procent van de Belgen alcohol en tijdens het weekend loopt dat percentage op tot 81. “Vergeleken met andere Europeanen komen Belgen wat betreft de frequentie van alcoholgebruik op de tweede plaats”, aldus de Leuvense onderzoekster Sara Barbier.

In Europa scoren enkel Nederlanders op dat vlak hoger.

Hoeveelheden

Per drankbeurt drinkt de Belg in de week 27 gram alcohol. In een glas bier of wijn zit gemiddeld zo’n 10 gram alcohol, dus per drankbeurt nuttigt de Belg iets minder dan drie glazen bier of wijn.

Tijdens het weekend stijgt dit naar 41 gram, iets meer dan vier glazen dus. Wegens een kleine groep, die extreem grote hoeveelheden drinkt, geven deze cijfers evenwel een vertekend beeld. Bij de vergelijking houden de onderzoekers daarom geen rekening met de 10 procent extreemste drinkers.

sport-je-laveloos-rode-wijn-is-goed-voor-je-647

“Het gemiddelde voor ons land bedraagt dan 20 gram alcohol op een weekdag en 30 tijdens het weekend, waardoor we in Europa uitkomen op een 10e en 11e plaats. Zowel in de week als in het weekend worden met respectievelijk 42 en 57 gram de grootste hoeveelheden alcohol gedronken in Ierland, gevolgd door Tsjechië met respectievelijk 42 en 57 gram”, aldus Barbier.

Bron: nieuwsblad.be

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!