Zo organiseer je je eigen wijnproeverij

een proeverij met oude rode wijnen is altijd leuk

Heb je ooit wel eens een wijnproeverij gedaan? Als je wijnliefhebber bent, is dit eigenlijk iets wat je wel eens een keer gedaan moet hebben.

Het is namelijk de perfecte gelegenheid om te ontdekken wat voor wijnen je lekker vindt, maar ook is het een leuke activiteit om samen met goede vrienden te doen. En een wijnproeverij kun je ook zelf organiseren. Het voordeel hiervan is dat je iedereen kunt uitnodigen die je maar wilt, en je ook zelf kunt bepalen hoe het gaat. Het geeft een ontspannen sfeer waardoor je samen kunt genieten.

Voorbereiding

Als je een wijnproeverij organiseert, zul je deze natuurlijk wel goed moeten voorbereiden. Denk hierbij aan het uitnodigen van je gezelschap, het aankleden van de tafel en uiteraard het selecteren van alle wijnen. Als je weet met wie je de wijnproeverij wilt doen, kun je mooie uitnodigingen maken om vast een voorproefje te geven. Zorg er ook voor dat de ruimte waar je de wijnproeverij houdt, er gezellig en uitnodigend uitziet. Dek de tafel met een neutraal tafelkleed, zodat alle focus naar de mooie wijnflessen kunnen gaan. Verlicht de kamer met sfeervolle lampen of zelfs kaarsen, om het erg gezellig te maken. Wees ook goed voorbereid door ervoor te zorgen dat er genoeg zitplekken zijn voor iedereen, en leg wat comfortabele kussens neer. Een wijnproeverij kan namelijk de hele avond duren, dus je wilt wel dat mensen comfortabel en ontspannen zijn. Bij een wijnproeverij heb je natuurlijk ook allerlei wijnglazen nodig. Doe om ieder glas een lintje, zodat te herkennen is welk glas van wie is. En zet ook genoeg water neer, om de smaakpapillen mee te neutraliseren. Ga je veel wijnen proeven? Vergeet dan ook niet een aantal bakjes neer te zetten voor gasten die niet elke wijn willen drinken. En bij een wijnproeverij zijn notitieboekjes natuurlijk onmisbaar, om alles in op te schrijven wat je van de wijn vindt. Zo ontdek je vanzelf je favoriete soort!


Selecteer je wijnen

Bij een wijnproeverij hoort uiteraard wijn. Zorg voor een goede selectie met verschillende wijnen. Zo wil je natuurlijk verschillende soorten witte wijn en rode wijn op tafel hebben staan. Ga voor toegankelijke wijnen, maar ook voor bijzondere wijnen die je niet vaak proeft. Kies dus wijnen uit verschillende regio’s en van diverse druivensoorten. Zo heb je een breed scala aan wijnen waarmee je bijna elke soort wel kunt proeven. Leg ook de kenmerken uit van alle wijnen, zodat gasten op een gegeven moment ook de verschillende kenmerken kunnen proeven in de wijnen.

De beste combinaties

En bij een wijnproeverij kunnen lekkere hapjes ook zeker niet ontbreken. Ook kom je er op deze manier precies achter welke wijnsoort goed combineert met welk hapje of welk gerecht. Wijn en kaas is vaak een perfecte combinatie. Zo kom je erachter dat een Rioja wijn heerlijk smaakt samen met manchego. Maar ook zijn er verschillende wijnen die perfect combineren met verschillende soorten vlees. En zit je aan het einde van de wijnproeverij? Combineer dan wijnen met heerlijke zoete desserts, voor een perfecte afsluiting van een gezellige avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *