Zelfgemaakte lasagne met rode wijn

Er gaat niets boven zelfgemaakte lasagne. En denk je aan lasagne dan denk je aan zelfgemaakte lasagne met rode wijn.

Er gaat niets boven zelfgemaakte lasagne. En denk je aan lasagne dan denk je aan zelfgemaakte lasagne met rode wijn.

Het maken van de lasagnebladen is een vrij makkelijk werkje. Veel makkelijker dat men je in de bladen wil laten geloven.
Zo lees ik in diverse recepten in maandbladen en online dat je de lasagnebladen moet maken van een bepaald soort meel. Bijvoorbeeld van semolina, ofwel Durum Tarwemeel (semola di grano duro). Wat het voordeel daarvan is snap ik niet helemaal. Aan de smaak zal het niet liggen, want er zit mijn inziens niet zoveel of misschien zelfs helemaal geen smaakverschil tussen reguliere tarwe en Durum. Wel gedraagt het deeg zich anders met de hoeveelheid water wat je gebruikt in het deegmengsel.

Wij gebruiken hier dan ook gewone tarwemeel, ofwel bloem. Gaat het u om de kleur dan is semolina een betere keuze. Semolina is geler van kleur, maar de eieren en olijfolie zal het pastadeeg wel wat geel kleuren. Dus is het probleem hiermee opgelost.

Hoe maak je het lasagnedeeg voor het recept van zelfgemaakte lasagne met rode wijn

De basis voor lasagnedeeg is eenvoudig. Neem 250 gram tarwemeel, twee eieren, een flinke snuf zout, een scheut goede olijfolie en een scheutje water. Dit moet voldoende zijn voor een flinke lasagne met drie lagen bladeren. Gooi de genoemde ingrediënten in de keukenmachine of kneed deze handmatig door elkaar tot u een mooie soepele maar niet kleffe deegbal hebt.

Is de deegbal iets te kleverig dan kneed u deze nog even flink door wat bloem tot het een wat drogere bal is. Is de bal iets te droog dan voegt u een klein beetje water toe.

Hoe maak je de saus voor de zelfgemaakte lasagne met rode wijn

De saus vereist wel een klein halfuurtje, dus verpakken we de deegbal even in huishoudfolie en leggen we die in de koelkast om het deeg even te laten rusten.

Voor de saus rullen we eerst even wat gehakt (naar uw wens, dus half om half, runder– of lamsgehakt) in een flinke scheut olijfolie.

Als dit enigszins gaar begint te worden maken we het gehakt alvast wat op smaak met knoflook, paprikapoeder, wat peper, zout, oregano, peterselie, tijm, basilicum en andere kruiden die u lekker denkt te vinden. Dat roeren we even flink door en dan voegen we de uien toe.

Daarna voeg je pas de tomaten toe aan de saus

Dit laten we op een laag vuur, zonder de deksel op de pan langzaam garen. De tomaten zullen dan niet alleen garen, maar de saus zal ook iets indikken doordat het vocht verdampt. Is de saus nog niet helemaal dik genoeg naar uw smaak, of u heeft wat minder tijd of geduld om deze in te laten koken, gebruik dan een papje van bloem en water om de saus in te dikken.
U kunt de saus nu nog wat verder op smaak brengen als dit nodig is.

Hoe maak je de saus voor de zelfgemaakte lasagne met rode wijn. De saus vereist wel een klein halfuurtje, dus verpakken we de deegbal even in huishoudfolie en leggen we die in de koelkast om het deeg even te laten rusten

Een lekkere saus maken voor zelfgemaakte lasagne vergt creativiteit en lol

Ondertussen dat de saus staat te pruttelen nemen we alvast een slokje van die heerlijke rode wijn die we bij het gerecht gaan schenken. Kijk op https://www.wijngekken.nl/wijn-en-eten/welke-wijngekkenwijn-past-bij-welke-maaltijd/rode-wijnen-medium-vol-zacht-of-mild/ voor de keuze van rode wijn of typ in het zoekvenster op https://www.wijngekken.nl/zoeken/ de naam van de wijn die je bij het gerecht wilt gaan schenken.
In de tussentijd maken we van de deegbal, die we eerst nog even wat door kneden met wat bloem, de lasagnebladen. Ik zou ze niet dunner of dikker doen dan stand 4 op de pastamachine. 3 is net even te dun, stand 5 is u misschien net even te dik.

En dan is het een kwestie van de saus en bladen samenvoegen in een ovenschaal. U begint met een laagje saus en u eindigt met een laagje saus. Daartussen doet u naar smaak een hoeveelheid lagen lasagnebladen. Gemiddeld bestaat een lasagne uit drie lagen deeg.

Hoe bouw je de lasagne op

Op de eerste laag saus legt u een laag bladen, daarna weer een laag saus en weer een laag bladen, enzovoort.
U kunt op de laag saus ook nog een andere laag voegen van bijvoorbeeld ham, (Parmezaanse)kaas, mozzarella, spinazie en/ of Bechamelsaus. U bepaald hoe uw lasagne eruit komt te zien en wat erin gaat. Het geheel dekken we af met flink wat geraspte kaas.

De ovenschaal gaat circa een 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. En dan is dit het resultaat:

Deze heerlijke zelfgemaakte lasagne met rode wijn is geen vergelijk met de kant en klaar lasagne of lasagne uit een pakje. Zelfs de lasagne met zogenaamde ‘verse’ bladeren, zoals u die voorverpakt bij de supermarkt kunt kopen, valt in het niet bij deze super verse lasagne.

Na al die inspanning heeft u wel nog een glaasje wijn verdient. Werk is inspanning en inspanning maakt dorstig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *