Chenin Blanc door de ogen van Winebird

Chenin Blanc is een wit druivenras dat zijn oorsprong heeft in het Loiregebied.

Helena Nicklin is “The Winebird” en onder die noemer publiceert deze Engelse dame leuke filmpjes over druivenrassen enz.

In deze aflevering gaat Helena wat dieper in op het druivenras “Chenin Blanc”…..

De chenin blanc is een witte druif die wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete maar ook mousserende witte wijnen. De druif komt oorspronkelijk uit de Loirestreek en is gevoelig voor edelrot door de schimmel Botrytis cinerea.

De smaak van de verkregen wijn is fris met tonen van gras en groene appels en heeft wat weg van de sauvignon blanc. De chenin blanc bevat relatief veel zuren wat haar kracht geeft en daardoor enkele jaren mag rijpen.

Het aantal hectares waar deze druif in Frankrijk wordt verbouwd loopt sterk terug en bedraagt nog maar een kleine 10.000 in 2008. Het concentreert zich in het departement Maine-et-Loire rondom de steden Angers en Tours.

Bekend zijn de mousserende crémant de Loire, vouvray en saumur. En niet op de laatste plaats de zoete wijnen van Vouvray, Montlouis, Bonnezeaux en Quarts de Chaume met hun hoge suikergehalte en een perfect tegenwicht door een hoge zuurgraad.

Landen waar deze druif verder voorkomt, zijn de staten Californië en Washington in de VS, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland en bovenal Zuid Afrika. Deze laatste produceert verreweg het meeste (namelijk ruim 20.000 hectare) en deze druif is daar bekend onder de naam “Steen”.

Mooi verhaal, maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….

#wijn #winebird #wijninformatie #Chenin #Blanc #wijngekken #Loire #steen