Wijnstreek Carinena, hemel op aarde

wijngaard in Carinena

De wijnstreek Carinena is een hemel op aarde. Dit prachtige en een van de oudste wijnregio’s van Spanje is dan ook zeer geschikt voor het maken van goedkope kwaliteitswijnen.


Lees verder na de advertentie exaro

De wijnstreek Carinena is een van Spanje’s grootste en oudste D.O. wijngebied en behaalde zijn D.O. status in 1932. Carinena ligt ten zuiden van Zaragoza, tussen Madrid en Barcelona. Het is dan ook een ideale locatie voor zo’n prachtig D.O. wijngebied.

De wijngaarden in Carinena liggen tussen de 400 en 800 meter boven zeeniveau. De wijngaarden liggen verspreid over 14 gemeenten in de provincie Zaragoza, van de rivier de Ebro tot de Sierra de la Virgin.

Carinena is meer dan wijn alleen

De wijnstreek Carinena gaat voor kwaliteit

Het belang van wijnbouw in deze regio gaat terug tot de middeleeuwen. Zelfs in die tijd was wijn populair en de wijngaarden besloegen 50% van het land.

De bodem bestaat uit leisteen, roodbruine kalksteen en een alluviale grond die water goed vasthoudt bovenop een losse en rotsachtige ondergrond met veel kalk. Die rotsen en de kalk zorgen dan ook voor een uitstekende drainage, en het maakt de wijnen ook eens complexer.

De blauwe Garnacha druif is de belangrijkste druif (55%), gevolgd door Tempranillo en Mazuelo. De Viura druif is de meest aangeplante witte druif, maar het internationale druivenras Chardonnay wint snel enorm veel terrein.

De meeste Carinena wijnen werden tot de jaren ’80 van de vorige eeuw in bulk verkocht, zodat ze konden worden gemengd met lichtere wijnen uit andere wijngebieden. Zelfs de Bordeaux wijnen werden in magere jaren aangelengd met blauwe druivenrassen uit Spanje.

wijngaard in terrasvorm in Carinena

Serieuze wijnen uit de wijnstreek Carinena

Inmiddels heeft dit prachtige Spaanse wijngebied gebroken met de traditie van bulkwijnen en is het alcoholgehalte tot ver onder de 14% gezakt door nieuwe vinificatiemethoden. De Mazuelo-druif werd voor het eerst vervangen door de Garnacha-druif in de wijnstreek omdat het zich beter kan aanpassen aan de omgeving. Na de eeuwwisseling zijn de Garnacha-wijnstokken echter geleidelijk vervangen door Tempranillo en en de oh zo populaire internationale Cabernet Sauvignon.

Het merendeel van de wijnen uit de Carinena D.O. worden gemaakt door coöperaties. Wijnboeren verkopen hun druiven aan de cooperaties en die verzorgen de vinificatie, de opvoeding, maar vooral ook de verkoop. Door deze manier van werken is de kwaliteit altijd constant en hebben de wijnen een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

Tempranillo druif in Carinena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *