Wijnglazen in de vaatwasser

U hebt een gezellige avond achter de rug met familie en of vrienden, maar wat moet u nu doen met al die wijnglazen? U heeft al zoveel afwas dat het verleidelijk is om ze in de vaatwasser te doen. Maar kan dat zo maar?

In dit artikel geven we enkele tips die ervoor zorgen dat u uw wijnglazen sprankelend schoon houdt en altijd de beste smaken uit uw wijnen haalt.

Ja, u kunt de meeste wijnglazen in de vaatwasser doen, maar zorg ervoor dat u een delicate wascyclus gebruikt. Sla de verwarmde droogcyclus over en zorg voor extra ruimte tussen de glazen, zodat ze elkaar niet raken en mogelijk breken.

Optimaal is het echter zeer zeker niet. Wilt u langer met uw glazen doen? Of heeft u speciale soorten wijnglazen, dan kunt u voor de beste resultaten op de lange termijn beter met de hand afwassen.

Stappenplan met de hand afwassen

U kunt de glazen het beste schoonmaken voordat u de vette borden of potten en pannen aanpakt. Zorg er dan ook voor dat uw gootsteen schoon is en er geen vettigheid in te vinden is. Was één wijnglas per keer om schade te voorkomen.

Om te voorkomen dat zeep de smaak van uw volgende glas wijn bepaalt, gebruikt u een kleine hoeveelheid afwasmiddel en poets alleen waar het nodig is: op de bodem van het glas en rond de rand.

Houd de kom van het glas tijdens het wassen in één hand om de steel te beschermen. Om de binnenkant van een glas schoon te maken, gebruikt u een glaswerkborstel met zachte haren.

Spoel de glazen vervolgens met warm water. Terwijl de glazen nog heet zijn van de spoeling, zet u ze ondersteboven en uitdruipen, om ze vervolgens met een pluisvrije doek, zoals een microvezeldoek, af te wassen.

Kristallen glazen

Let op met kristal. Kristallen glazen kunnen na verloop van tijd een witte of grijze film ontwikkelen. Om het te verwijderen, laat u ze één of twee uur weken in een zwakke oplossing van natuurazijn en water. De azijn (azijnzuur) vreet de organische (wijn)opbouw weg. Na een tijdje heeft u weer een stralend schoon glas.

Kristal is veel poreuzer dan normaal glas en neemt eerder geuren uit de omgeving op. U bewaart ze het beste niet in de buurt van uw koffie, kruidenrek of schoonmaakartikelen. Ook een oud houten kastje is van invloed op het glas.

Nog enkele handige tips:

  1. Voorspoelen

Spoel uw wijnglazen zo snel mogelijk af na uw maaltijd. Het spoelen van de (kristallen) glazen helpt voorkomen dat wijn en andere dranken er vlekken op krijgen.

  1. Warm water

Wassen en spoelen in warm water is het beste. Als het water te heet is voor uw handen, is het ook te heet voor porselein en kristal. Plotselinge temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat glazen barsten. Was de glazen één voor één om te voorkomen dat de glazen elkaar raken.

  1. Schone vaatwasser

Indien u de voorkeur geeft aan reinigen in een vaatwasser, bekijk dan goed welke vaatwassers een delicate modus hebben, of opties hebben om de temperatuur te wijzigen. Ook is het belangrijk dat de vaatwasser regelmatig wordt gereinigd, om aanslag en vuil op de glazen te voorkomen.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat ze ruim genoeg zijn, zodat de glazen niet met elkaar of andere afwas kunnen botsen. Over het algemeen is er in een vaatwasser met bestekkorf net wat meer verticale ruimte dan in een vaatwasser met besteklade.

  1. Handdoekdroog

Drogen aan de lucht kan vlekken achterlaten op uw glazen en borden. Ook als ze uit de vaatwasser komen. Gebruik een pluisvrije linnen handdoek bij het afdrogen, om te voorkomen dat kleine pluisjes in het glas (en dus in uw volgende glas wijn) achterblijven.

Een gedachte over “Wijnglazen in de vaatwasser”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *