Wijngids voor deze Kerst

Kies de juiste wijn met de Kerst en maak er onvergetelijke Kerstdagen van. Met de wijngids voor de Kerst kan het niet mislukken en kies je altijd de juiste wijn met het Kerstdiner.
Bij een uitgebreid Kerstdiner hoort natuurlijk ook een bijpassende selectie wijnen. Zit je al te popelen om heerlijke wijn in te slaan maar weet je nog niet zo goed waar te beginnen? Gebruik de volgende handige tips en inspiratie in dit artikel en breng een heuse sommelier in je naar boven!
Wijn combineren
Bij wijnliefhebbers zijn de basisregels over witte wijn met vis en rode wijn met vlees al goed bekend. Maar daarnaast zijn er nog een hoop andere manieren waarop jij met de juiste wijn een gerecht kan laten stralen. Benieuwd naar de beste combinaties? Kijk dan even naar het volgende overzicht voordat je een kerstwijn uitzoekt:
- Bevat jouw gerecht meerdere zure ingrediënten zoals citroen of azijn? De beste match voor zuur eten is een zure (strakke) wijn. Dezelfde regel geldt bij zoete gerechten; hierbij hoort een zoete wijn.
- Voor fans van pittig eten is het belangrijk dat je dit combineert met een droge wijn met aroma’s van rijp of gedroogd fruit. Deze smaken zorgen ervoor dat de wijn stand houdt tegenover het pittige eten.
- Als je graag met room kookt is het kiezen van een zachte droge wijn een must. Met een neutrale (niet te zure) smaak zoals die van een chardonnay komt de zachte smaak van de room goed tot zijn recht.
- Kook je met vis met een vleesachtige structuur zoals een tonijnsteak? Kies dan een lichte, rode en fruitige wijn.
- Het is bekend dat rood vlees en rode wijn een goede match zijn. Kies hierbij voor een rode wijn met tannines, aangezien de eiwitten in het vlees de tannines zachter maken.
Inspiratie voorgerecht
Een van de meest geliefde voorgerechten met kerst is carpaccio. Het klassieke recept gebruikt dunne plakjes ossenhaas of runderlende, maar je kunt ook experimenten dun gesneden vis of groente, zoals rode bieten voor een verrassende twist.
Een goede match voor het klassieke recept met koud, rood vlees is een ‘rosado’ rosé wijn. Ga je voor extra luxe en voeg je truffel toe aan het recept? Dan is een rijpe witte wijn zoals een Bourgogne een goede toevoeging.
Inspiratie hoofdgerecht
Met de volgende suggestie blijven we in Italiaanse sferen: een risotto is een heerlijk warm en vullend gerecht wat perfect is voor de winter. Je kan een risotto zo makkelijk of juist zo gecompliceerd maken als je zelf wilt. Hierdoor is het een favoriet onder de kerstrecepten. Niet alleen doordat de risotto gekookt wordt met witte wijn, maar het is zeker wel een pre!
Bij risotto heb je een hoop keuze als het aankomt op passende wijnen. Fransen drinken bij dit gerecht graag wit, Italianen houden het bij rood. Een volle en romige wijn die niet te zuur is, is een goede match voor risotto. Een hoop keuze dus!
Inspiratie dessert
Met een dessert zoals tiramisu sla je de plank nooit mis. Tiramisu is romig, geliefd en makkelijk te maken dus wees niet geïntimideerd door de bereidingstijd. De bereidingstijd is ongeveer 2,5 uur, maar dat komt voornamelijk doordat het ongeveer 2 uur (het liefst nog een stuk langer) in de koelkast moet.
Met de zachte room en de sterke smaak van koffie heb je voor dessertwijnen meerdere keuzes. Met een muscat wijn breng je de zachte, romige smaken meer naar de voorgrond. Voor meer aandacht aan de koffiesmaak schenk je een tawny port bij de tiramisu.
Reacties
Wijngids voor deze Kerst — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>