Wijngekken kunnen goed wijn proeven

Wijngekken kunnen goed wijn proeven wijnproeven

Inderdaad, Wijngekken kunnen goed wijn proeven, zo is maar weer gebleken op een mooie wijnproeverij van Coenecoop.

Coenecoop, een van Nederlands beste wijnimporteurs van biologische en aanverwante wijnen had onlangs een mooie overzichtsproeverij. (Weet je niet wat biologische wijn of aanverwante wijnen zijn, lees dan eerst DIT ARTIKEL). De wijnproeverij van Coenecoop was een soort van ‘best of’ wijnproeverij, waarbij de selectie van wijnen meer bestond uit de diversiteit uit het brede assortiment van wijnen dat Coenecoop heeft.

 

150 wijnen op de proeftafel

Ongeveer 150 wijnen stonden te trappelen om geproefd te worden en het leven van de gemiddelde wijnproever een stuk aangenamer te maken. Het is een ‘hell of a job’ om al die wijnen gefocust naar binnen te laten glijden. Uiteraard alleen de mond in, want doorslikken van wijn tijdens een wijnproeverij is ‘not done’. Gefocust moet je blijven en je hoofd helder houden, anders kunnen de kerels van wijngekken.nl de titel van ‘Wijngekken kunnen goed wijn proeven’ niet waar maken.

Laat ik even uitleggen wat ik met de titel bedoel.

150 wijnen beoordelen gaat niet zonder slag of stoot. Veel water nuttigen onder het proeven is aan te raden. Dan spoel je je mond en je smaakpapillen werken dan weer even op een laag pitje. Zeker ten tijde van het proeven van de rode wijnen is water drinken noodzakelijk. De tannine verdooft de smaakpapillen en je mond wordt immuun voor de complexe tonen en het mooie fruit. Je moet de wijn waarnemen en niet zomaar doorslikken, dat is de kracht van het proeven.

Maar laat ik nu eindelijk uit gaan leggen wat ik bedoel met Wijngekken kunnen goed wijn proeven.

Uit die ongeveer 150 wijnen komt altijd ‘een lijstje van beste wijnen’ tevoorschijn. Tijdens de wijnproeverij bleek gewoon dat de beste wijnen ook de wijnen waren die wijngekken.nl een WijnGekkenMedaille hebben gegeven of dat het wijnen waren die hoge punten haalden op de website, dus de Wijngekken kunnen goed wijn proeven en weten waar ze het over hebben.

De beste wijnen van de wijnproeverij waren dus:

 

Jammer genoeg heb ik de wijnen van Eymann uit Duitsland nog niet aan de tand mogen voelen en hier punten bij geven. Het waren stuk voor stuk prachtige wijnen. Vooral de Pinot Noir viel op door zijn geraffineerde houtgebruik, die zou ik wel eens in een blinde proeverij willen proeven met een aantal Grand Cru’s uit de Bourgogne, een uitdaging…

Ook de Pinord (een wereldbedrijf met prachtige wijnen) met de Garnatxa Blanca was werkelijk prachtig en kwam na één slokje al uit op een 3 sterrenwijn, supermooi.

Dan vergeet ik ook bijna de Calusari Pinot Grigio uit Roemenië. Ook een wijn die uitblonk met zijn complexiteit en voor een bedrag waar je hem niet voor kunt laten liggen.

Wijngekken kunnen goed wijn proeven - calusari pinot grigio

 

Wijngekken kunnen goed wijn proeven Pinord chardonnay coenecoop Wijngekken kunnen goed wijn proeven clos del mas coenecoop Wijngekken kunnen goed wijn proeven - waterkloof