Het is altijd interessant om wat wijnfeiten te kennen. Zo word je de bink op elk tuinfeestje!
Maar sommige wijnfeiten zijn helemaal geen wijnfeiten, maar veronderstellingen of aannames of….gewoon klinkklare onzin.
Hier zal ik u een paar wijnfeiten onthullen…
Wijnfeit 1 : Word je sneller dronken in de zon?
Als het warm is, heb je meer dorst. Daardoor drink je dus meer. Het is moeilijk aan te tonen of mensen sneller dronken worden, omdat je namelijk niet zo gemakkelijk kan meten wanneer iemand dronken is. De bloedtoevoer neemt door de zonnewarmte wel toe. Alcohol wordt daardoor sneller opgenomen in het bloed en dus komt het ook sneller in de hersenen. Je voelt het effect van de alcohol dan sneller. Maar dat hangt allemaal samen met persoon en setting. Het promillage van de alcohol wordt niet hoger.
Wijnfeit of onzin?
Wel is het zo dat er meer risico’s zijn bij het drinken van alcohol in de zon. Zo heb je meer kans op uitdroging, omdat alcohol vocht onttrekt. Met name voor mensen die bepaalde medicijnen, zoals plastabletten, slikken, kan dit een gevaar zijn. Dus word je sneller dronken in de zon? Ja, maar niet meer dronken (en neem altijd per glas wijn een glas water tot je).
Wijnfeit 2 : Geeft bier na wijn venijn?
‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’, is een gevleugelde uitspraak. Echter, deze uitspraken komen uit de Middeleeuwen. Bier werd toen vooral gedronken door mensen die uit een ‘lagere sociale klasse’ kwamen. Wijn werd gedronken door mensen van ‘de hogere stand’. Deze uitspraak heeft er dus vooral mee te maken dat je of een stap omhoog deed of een stapje terug op de sociale ladder. Dus geeft bier na wijn venijn? Nee.
Wijnfeit 3 : Word je sneller dronken als je door een rietje drinkt?
Ook weer zo’n beruchte stelling! Als je alcohol met een rietje drinkt, kun je wel sneller dronken worden. Dit komt omdat alcohol direct wordt opgenomen via je gehemelte. Bovendien drink je mogelijk sneller met een rietje, waardoor je vergeet adem te halen en duizelig kunt worden. Daardoor lijkt het alsof je eerder dronken bent of wordt. Dus dit wijnfeit is bewezen!
Wijnfeit 4 : Word je van het ene drankje sneller dronken dan van het andere?
Is er een verschil of je een glas gin inneemt of een glaasje wijn? Kan je door dat glaasje gin eerder dronken worden dan van dat glaasje wijn? Tenslotte ligt het alcoholpercentage van gin veel hoger dan dat van wijn. Het kan wel lijken alsof je van sommige drankjes eerder dronken wordt, maar dat ligt dan vaak aan hoe snel je het drinkt. In een zoet mixdrankje proef je de alcohol niet en dus drink je sneller. Hoe meer alcohol, hoe sneller je dronken wordt, maar als je uit de juiste glazen drinkt, zit overal ongeveer hetzelfde in. In de thuissituatie gebeurt dat meestal niet. Als je bier drinkt uit een blikje of een flesje, dan zit daar de juiste maat in. Een glas wijn schenk je al snel te vol….. Dit wijnfeit heb je eigenlijk zelf in de hand…
Hier heb ik nog meer wijn of alcoholfeiten voor u…:
Wijnfeit 5 : Vrouwen worden over het algemeen sneller dronken dan mannen.
Dit is een hele bekende veronderstelling, maar wel een veronderstelling die klopt. Dit komt namelijk omdat alcohol zich over al het lichaamsvocht verdeelt. Bij mannen bestaat gemiddeld 60 procent van het lichaam uit lichaamsvocht, bij vrouwen is dat iets boven 50 procent. Vrouwen hebben dus sneller een hoger promillage.
Wijnfeit 6 : Per wijnglas verlies je 100.000 hersencellen.
Er gaan wilde verhalen rond dat je per glas wijn of een andere alcoholische versnapering 100.000 hersencellen verliest. Gelukkig klopt dit niet helemaal. Na een goede nacht slaap zijn namelijk bijna al je hersencellen weer hersteld van een avondje flink stappen. Wel staat vast dat bij mensen die regelmatig en langdurig veel alcohol drinken, het geheugen steeds slechter gaat presteren.
Wijnfeit 7 : Ik dans, dus ik word niet dronken van mijn wijn!
“Ik danste heel veel, dus ik werd niet zo dronken”. Een veronderstelling die veel mensen maken. Maar de snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken hangt niet af van hoeveel je danst, maar van de snelheid waarmee je leverenzymen de alcohol af kunnen breken.
Wijnfeit 8 : Na wijn, een bier en daarna nog een cocktail? Dan word ik sneller dronken!
Een veel gemaakte foute gedachte: Je wordt sneller dronken als je verschillende drankjes door elkaar drinkt? Onzin! Dronken word je van het drinken van te veel alcohol in te korte tijd. Ieder alcoholhoudend drankje bevat namelijk ongeveer evenveel alcohol per glas (10 g). Het door elkaar drinken van verschillende typen drank maakt qua hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt dus geen verschil. Wel kun je last krijgen van de combinaties van andere stoffen die je via de alcoholhoudende dranken binnen krijgt.