Wijncocktails als aperitief met de kerst

cocktailMet de kerstdagen trek je natuurlijk alles uit de kast. Je wilt alles goed regelen en het je gasten lekker naar de zin maken.

Wat is er dan mooier dan een heerlijk aperitief schenken op basis van wijn. Jouw eigen wijncocktail is geboren en het feest kan beginnen. Desgewenst kan je de wijncocktails ook alcoholvrij maken. De alcoholvrije wijncocktails zijn ook leuk voor de kinderen.

 

De wijncocktails van 2015 met de kerstdagen.

 

1. De wijncocktail met limoen

Meng 3/4 van een glas rode en zoete wijn (bijvoorbeeld een Vin Doux Naturel uit het zuiden van Frankrijk) met ¼ glas met frisdrank op basis van limoen of citroen met wat extra geconcentreerd limoensap. Laat het geheel goed koelen in de koelkast en serveer het met een paar blokjes ijs. Als variatie kan je ook een alcoholvrije witte wijn nemen of een gewone, maar wel zoete witte wijn.

wijn cocktail, ook leuk voor de kinderen

2. Wijncocktail met appel

Neem 1/3 deel ruby port. Die kan je gewoon in de supermarkt kopen en het hoeft helemaal geen dure port te zijn. Doe hierbij 2/3 deel appelsap en 10 blaadjes munt en laat het geheel trekken in de koelkast. Serveer de wijncocktail met ijsklontjes en een rietje.

wijncocktail, cocktail met wijn als basis 2

3. Wijncocktail van kersenwijn

Plet 4 kersen en meng de kersen met rode limonadesiroop (de smaak mag je zelf bepalen). Doe hierbij één glas wijn van het druivenras merlot en doe hierbij een scheutje whiskey. Even laten koelen in de koelkast en serveer het met een schijfje citroen.

wijncocktail, cocktail met wijn als basis

4. Wijncocktail op basis van jam

Een van mijn favorieten. Lekker makkelijk en oh zo lekker. Neem één lepel kersen- of aardbeienjam en met het met wat citroensap. Doe hier een scheutje wodka bij en vul het aan met prosecco. Neem voor de kinderen de kinderchampagne, dan kunnen ze ook meedoen.

Zoals je kan lezen is het helemaal niet moeilijk. Je kan de drankjes in longdrinkglazen serveren, maar als je het wat luxer wilt doen, neem dan een brede champagneglazen, de zogenaamde coupe.

Martin