Wijn drinken en toch afvallen? Ja, het kan

alcohol maakt je dikVan wijn hoef je niet in gewicht aan te komen of er dik van te worden. In een Amerikaans onderzoek is aangetoond dat je van wijn zelfs af kan vallen.

Vooral rode wijn met een hoge extractie aan kleur is verantwoordelijk voor het verlies van gewicht. Wetenschappers uit o.a. Oregon in de Verenigde Staten zouden dit hebben aangetoond. De druiven hebben een grote invloed op het menselijk vet en ook op de levercellen. Het donkere kleurtje van jouw wijn, waar wij zo vaak over schrijven, is in dit geval ook nog eens gezond. De vetcellen zouden sneller afbreken en de levercellen zouden hierbij helpen. Vooral het ellaginezuur zou hierbij een positieve invloed hebben.

Ellagic acid is a natural phenol antioxidant found in numerous fruits and vegetables. The antiproliferative and antioxidant properties of ellagic acid have prompted research into its potential health benefits. Ellagic acid is the dilactone of hexahydroxydiphenic acid. – Bron Wikipedia.

Dus eigenlijk kan je makkelijk gewicht verliezen met de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec zijn uitermate geschikt om snel af te vallen. Druivenrassen met weinig kleur, bijvoorbeeld Pinot Noir, Gamay en licht gevinifieerde wijnen hebben dit voordeel niet.

Vooral rode wijn met houtrijping doet je afvallen

Vooral rode wijn die vatlagering of houtrijping heeft gekregen (dus de duurdere soorten wijn en zeker oude wereld wijnen) hebben regelmatig vatlagering. De combinatie van eikenhouten vaten en kleurrijke druivenschillen hebben een hoog ellaginezuur. Verwar dit niet met goedkope nieuwe wereldwijnen, die rijpen veelal in roestvrijstaal met houtsnippers en houtkrullen, dit is alleen voor de smaak en hierbij krijg je geen voordeel van het elleganinezuur.

Helaas is het onderzoek nog niet zo lang bezig en kunnen de onderzoekers nog niet met zekerheid zeggen dat het voor 100% gegarandeerd is. Veel onderzoek moet er nog volgen.

Martin