Wetenschap onthult vier dronken types.

Wetenschap onthult vier dronken types.

Wetenschap is een mooi instrument. Je kan met de wetenschap een heleboel dingen verklaren en als je dat diverse keren doet dan wordt de kans op een Nobelprijs steeds groter en groter…

De vraag is of dit soort wetenschappelijke onderzoeken wel geschikt zijn voor een kans op deze prestigieuze prijs….

Alcohol kan jouw persoonlijkheid grondig beïnvloeden. De één blijft liever in zichzelf gekeerd en de ander ontpopt zich tot een waar showbizzbeest. En nu geeft ook de wetenschap ons gelijk: er zouden wel vier verschillende soorten dronken ‘persoonlijkheden’ zijn.

 

Wetenschap onthult vier dronken types: meten is weten

dronken mensen187 studenten lieten zich onderzoeken door de Wetenschappers van de universiteit van Missouri-Columbia in South Carolina.

Zij gaven aan een drinkmaatje te hebben; iemand die hen goed kende, zowel dronken als nuchter.

Dat drinkmaatje moest twee identieke enquêtes invullen, waarbij gepeild werd naar hoe vaak iemand dronk, de gevolgen daarvan en de (veranderende) persoonlijkheidskenmerken.

Wetenschap onthult vier dronken types: er zijn vier soorten

Er zijn vier soorten dronken persoonlijkheden, die heel toevallig ook overeenkomen met vier populaire personages: Hemingway, Mary Poppins, Mr. Hyde en als laatste de gekke professor.

Hemingway

Hemingway is het soort vriend die alles naar binnen kan werken zonder dat iemand het echt doorheeft. De schrijver Ernest Hemingway was een dergelijke notoire alcohol liefhebber. Deze mensen veranderen niet al te veel wanneer ze gedronken hebben. Hun ordelijkheid (georganiseerdheid, stiptheid) en intellectuele autonomie (het verstaan van abstracte ideeën en het hebben van een grote verbeelding) werden minder aangetast dan bij de andere groepen. Het viel op dat dit de grootste groep was., waardoor de onderzoekers besloten dat deze groep de meerderheid van de drinkers die geen drastische veranderingen ondergaan, vertegenwoordigt.

mary PoppinsMary Poppins

Mary Poppins was een zeer geliefde kinderoppas in de film Mary Poppins. Deze mensen zijn bijzonder aangenaam gezelschap wanneer ze nuchter zijn. Zodra ze aan de gin-tonics gaan, dalen vooral de ordelijkheid en het autonome intellect, maar worden ze wel extraverter dan de anderen.

Deze groep is erg klein (zo’n 14 procent van de studenten), maar bevat het soort drinkers dat nog steeds verantwoordelijk is en maar weinig expliciete problemen van alcoholgebruik ondervindt.

Mr. Hyde

Deze alcoholliefhebbers veranderen als ze een glaasje teveel drinken. Zij lijken dan immers op het slechte alter ego mr, Hydevan dokter Jekyll en kennen dus een negatieve verandering. Deze groep heeft vooral een grote daling wat het intellect en de ordelijkheid betreft.

“Leden van deze groep hebben de neiging om onverantwoordelijk, onverstandig en zelfs vijandig te zijn wanneer ze onder invloed zijn,” aldus de onderzoekers.

Bovendien heeft deze groep statistisch gezien het meeste kans om gevaarlijke gevolgen van alcohol te ondervinden (zoals een black-out of een arrestatie omwille van openbare dronkenschap).

De gekke professor

Deze mensen zijn erg introvert als ze nuchter zijn, maar slaan helemaal door, na de juiste dosis alcohol, tot extraverte feestbeesten. Deze studenten kennen het grootste verschil qua persoonlijkheid in nuchtere en dronken staat, maar ze zijn zich nog steeds goed bewust van wat ze doen.

Bron: hln.be

Tot welk alcoholbeest behoort u…?

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!