Welke wijnglazen met de feestdagen

Welke wijnglazen neem je nou met de feestdagen. Teveel soorten om alles in een keer te benoemen? Of niet…

Welke wijnglazen neem je nou met de feestdagen of met een feestje? Neem je voor witte wijn andere glazen dan voor rode wijn? Zoveel vragen en de antwoorden lijken zo simpel, maar in de praktijk ligt het anders.

Wijnglazen voor rode en witte wijn

Rode en witte wijn worden geserveerd in verschillende wijnglazen. Witte wijn is doorgaans iets subtieler van geur en smaak en de wijn moet ‘blijven hangen’ in het glas. Voor rode wijn is het net andersom. Rode wijn heeft lucht nodig en rode wijn moet ademen. Heb je een te klein glas voor de rode wijn dan komt de wijn niet ‘los uit het glas’ en blijft de wijn gesloten.

Er zijn ook verschillende soorten rode wijnen. Bijvoorbeeld een rode wijn met andere druiven of een ander vinificatie procedure. Er zijn bijvoorbeeld Bordeaux- en Bourgogne glazen. Beiden zijn het rode wijnen, maar voor beide wijnen moet je een ander wijnglas nemen en dat komt door de wijndruif.

Een lichtere rode wijn behoeft een kleiner glas
en een stevige rode wijn heeft een groot glas nodig.

Hoe serveer je Bourgogne, Bordeaux of een andere soort rode wijn

Bourgogne glazen zijn er speciaal voor om het meer subtiele fruit van de Pinot Noir naar voren te brengen terwijl de Cabernet Sauvignon meer lucht nodig heeft, dus de Bordeaux wijnen schenk je in andere en grotere glazen.

Mousserende wijn doe je in een hoog glas of ‘flûte’ waardoor de mousse duidelijk zichtbaar is en deze zo lang mogelijk in het glas blijft.
TIP: voor mousserende wijn: Wat ook leuk is met een feestje is een ijsfontein. Flesdecoratie met ijsfonteinen worden vooral veel gebruikt bij bubbels. Het is dan een klein feestje in je wijnglas.

Witte wijn zit in een wat kleiner glas dan rode wijn, de frisse zuren komen beter tevoorschijn en het delicate aroma komt het best tot hun recht.
TIP: voor het schenken van witte wijn: Witte wijn schenk je tussen de tien en twaalf graden Celsius. Een witte wijn met houtlagering mag zelfs wel een graadje hoger, zo’n 13 graden.

Rosé schenk je in een klein iets toelopend wijnglas, hierdoor krijgt het frisse aroma van de rosé en de fruitige smaak een enorme boost. Hoe zwaarder de rosé, hoe groter en breder het glas moet zijn.
TIP: warmbloedige rosé wijnen (bijvoorbeeld donkere rosés uit Spanje) kun je het best schenken in een wijnglas dat iets groter is.

Andersoortige rode wijn doe je in het algemeen in een groter glas dan witte wijn. Het glas moet taps toelopend zijn aan de bovenzijde, zo hou je de geur beter vast in het glas.
TIP: een lichte rode wijn schenk je in een iets kleiner wijnglas. Hier vind je alle soorten stevige rode wijnen en hier vind je alle soorten lichtere rode wijnen.

Dessert wijn schenk je in een hoog cilindervormig glas, dat is beter voor de rijpe aroma’s en de zoete smaak.
TIP: Zoete wijnen koel je nog iets meer en dat geldt voor zowel de rode als witte variant. Zoete wijnen schenk je tot rond de zeven graden.

Schone wijnglazen zijn heel belangrijk.
Bewaar deze ook nooit ondersteboven,
zo ontstaan er allerlei nare geurtjes.

Welke soorten wijnglazen zijn er? Er zijn er veel, maar nog belangrijker is dat ze schoon zijn
Was wijnglazen altijd met de hand in warm water met zo weinig mogelijk sop. Het beste als eerste, als het water zo schoon mogelijk is en spoel de glazen daarna af onder de koude kraan.
TIP: Laat ze uitlekken en niet opdrogen.

Hoe serveer je je wijn tijdens de feestdagen

Feestdagen en feestjes zijn prachtige gelegenheden om mooie glazen te gebruiken. Maar… krijg je veel mensen over de vloer en zie je het allemaal niet meer zitten dan kun je een kunststof variant nemen. Er zijn tegenwoordig hele mooie kunststof wijnglazen te vinden. Deze zijn onbreekbaar en dat is tijdens een uitbundig feest natuurlijk mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *