
Vind jij een glaasje wijn ook zo lekker bij het eten? Dan helpen wij je hier om de juiste wijn bij het eten te kiezen.
Veel mensen vinden het lekker om bij het diner een glaasje wijn te drinken. Geldt dit ook voor jou en duik je binnenkort zelf de keuken in om een sterrenmaaltijd op tafel te zetten? Dan wil je hier uiteraard een lekkere wijn bij serveren. Het grote aanbod maakt het er alleen niet makkelijker op om een keuze te maken. Daarom helpen wij je hier om te bepalen welke wijn je bij het eten serveert.
Kijk naar de basissmaken
Weet je al wat je gaat koken? Laat je dan leiden door de basissmaken van het gerecht. Dit kan zoet, zout of zuur zijn, maar ook bitter of hartig. Deze smaken vind je ook terug in wijnen, al ligt dit er niet altijd dik bovenop. Zo hebben witte wijn, mousserende wijn en rosé van nature een hoge(re) zuurgraad dan rode wijn. Merlot is bijvoorbeeld rijk aan tannines en dat zorgt voor een bittere smaak. Een desertwijn heeft een zoete smaak. Daarom verbaast het je misschien niet dat deze wijn veel geserveerd wordt bij toetjes.
Harmonie of contrast?
Als je de basissmaken bepaald hebt, ben je er nog niet. Je moet namelijk ook nog kiezen of de wijn en het gerecht moeten contrasteren of complimenteren. Met contrasteren bedoelen we in dit geval dat de smaken van het gerecht en de wijn tegenover elkaar staan. Zout en zoet, vet en zuur, pittig en zoet en vet en bitter zijn hier voorbeelden van.
In plaats van tegengestelde smaken kun je er ook voor kiezen om het gerecht en de wijn op elkaar aan te laten sluiten. Dit wordt met een duur woord ook wel complimenteren genoemd. Zo past een stevige Malbec bijvoorbeeld prima bij rood vlees, terwijl je Viognier wijn prima kunt combineren met een romige pasta.
Bij de keuze tussen harmonie of contrast bestaat er geen goed of fout. Het hangt namelijk van je eigen voorkeur af. De een heeft liever dat de wijn en het eten in contrast staan met elkaar, terwijl de ander meer geniet als de smaken elkaar versterken. Laat je daarom altijd leiden door je eigen smaak als je voor de keuze komt te staan.
Kies voor een wijn uit hetzelfde land als het gerecht
Naast de basissmaken van een gerecht kun jij je ook laten leiden door het land van herkomst. Staat er een pasta op het menu? Dan kun je hier vaak prima een Italiaanse wijn bij serveren. Een Franse wijn smaakt op zijn beurt juist goed bij een gerecht waarin veel kaas zit. Als je voor eten en wijn uit hetzelfde land kiest, versterken ze elkaars smaken vaak.
Win advies in
Zie je door de bomen het bos niet meer? Koop dan niet lukraak en wijn, maar laat je adviseren. In de plaatselijke supermarkt of slijterij is vast wel iemand die je kan helpen bij het kiezen. Wie online wijn wil bestellen, kan zich tot de omschrijving en/of specificaties richten. Hierin staat vaak bij welke gerechten de wijn lekker smaakt, waardoor je snel een goede combinatie vindt.