Welke wijn drink je in welk glas

wijnglas voor rode wijnWijnglazen zijn er in vele soorten en maten.

Het juiste glas kiezen voor bij wijn

De vorm van het glas is ontworpen om de smaak en het aroma van de wijn te verbeteren en vast te houden. Je moet het maximale uit de wijn kunnen halen om de wijn te beoordelen of om van te genieten. Niemand zit te wachten om een dure of goede wijn uit te schenken in het verkeerde glas. Het is dus belangrijk om het juiste glas te kiezen voor de bepaalde wijn die je drinkt.

De vorm van het glas bepaalt een aantal dingen:

  • hoeveel oppervlakte wordt blootgesteld aan de lucht
  • hoeveel wijn kan worden gewalst in het glas
  • hoe dicht je je neus kan krijgen aan de wijn
  • waar de wijn op je gehemelte valt als je hem drinkt.

Neem bijvoorbeeld champagne, champagne hoor je in een flûte te drinken en niet in de overbekende en ook oerlelijke coupe. De champagneflûte is hoog en de diepte dwingt onze neus iets buiten het glas. Dit is voor de luchtbelletjes vast te houden en je toch nog veel van het knapperige en fruitige karakter van de champagne mee kan krijgen. Tevens zorgt het hoge glas ervoor dat de champagne verder in de keel komt en dat komt de smaak weer ten goede.
Aangezien wij de oxidatie willen vertragen in champagne, is er geen behoefte aan een brede coupe en ook is de coupe er niet geschikt voor om de wijn te walsen of aan te ruiken. Met witte wijn is een beetje meer reactie met zuurstof wenselijk, daarom is het glas breder en korter dan de champagneflûte.

Welk glas voor witte wijn

Een wijnglas voor witte wijn is ontworpen voor een gemiddelde snelheid van oxidatie, genoeg om het boeket van de wijn vrij te laten geven en de oxidatie tegen te gaan. Men noemt dit het ‘loskomen van de wijn’. Er zijn heel veel verschillende witte wijnen maar bijna zoveel verschillende glazen voor witte wijnen. Er is geen duidelijk standaard voor een wit wijnglas en iedereen heeft een andere voorkeur. Heb je een grote neus dan heb je duidelijk behoefte aan een bredere kelk en heb je een lange neus dan is een hoger glas wenselijk. In sommige gevallen, zoals bij een boterachtige chardonnay is een breder en hoger glas een uitkomst. In de meeste gevallen kan je ervan uitgaan dat hoe fragieler de wijn, des te kleiner het oppervlakte moet zijn waarmee de wijn in aanraking komt met zuurstof.

Welk glas voor rode wijn

Rode wijnglazen zijn over het algemeen de grootste van de soorten wijnglazen met de grootste openingen. Deze openingen zijn zo ontworpen dat een groot oppervlak is blootgesteld aan de lucht. Hoe krachtiger en hoe meer gesloten de wijn is, hoe meer lucht zo een wijn nodig heeft. Het grote glas is ook zo ontworpen dat het de wijn er goed mee door je glas kan walsen. Sommige rode wijnglazen zijn ook heel hoog, waardoor de wijn dieper zit in het glas, hierdoor komen de aroma’s makkelijker vrij in het glas, maar de bovenkant is altijd breed genoeg om je neus naar binnen te doen.

witte-en-rode-wijnglazen-welke-moet-je-hebben

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!