Welke wijn drink je bij foie gras

welke wijn drink je bij foie gras

Als ik aan foie gras denk dan denk ik aan het zuiden van Frankrijk. Foie gras is zo super lekker. zeker als je heerlijk in het zonnetje zit op een terras met een mooie wijn erbij.

Wat is foie gras eigenlijk

Foie gras is de vervette lever van ganzen of eenden, die gegeten wordt als delicatesse. Het is een beschermde naam, die een minimumgewicht vereist voor de lever. Foie gras bestaat al sinds de oude Egyptenaren, die vogels vetmesten door middel van gedwongen voeding. Tegenwoordig wordt er op een meer diervriendelijke manier omgegaan met ganzen of eenden. 

Hoe smaakt foie gras

Er zijn veel soorten foie gras, dus er is veel kwaliteitsverschil. Eigenlijk is dat hetzelfde als bij wijn, er zijn mooie kwaliteitswijnen en je hebt bulkwijnen. Foie gras heb je in hoge kwaliteit (klasse A) of standaardkwaliteit en er zijn ook nog eens producten met vergelijkbare namen (mousse van ganzenlever, mousse van eendenlever, paté van foie gras, delicatessen van foie gras) deze foie gras varianten zijn niet echt foie gras, maar ze worden wel als zodanig verkocht.

Foie gras van ganzenlever is verfijnder en zoeter dan die van eendenlever. Om foie gras te serveren, moet je het in kleine plakjes snijden en op de juiste temperatuur brengen om de heerlijke smaak naar boven te krijgen. 

Welke wijn schenk je bij foie gras

Bij foie gras hoort een zoete of medium zoete wijn, maar wel een zoete wijn die genoeg zuren heeft. De klassieke combinatie met foie gras is dan ook Sauternes. Als je een goedkopere variant wilt dan kun je een witte wijn nemen uit Monbazillac.

Natuurlijk zijn er ook andere alternatieven. Veel zoet combineert vaak niet met de rest van de maaltijd, dus een halfzoete wijn kan ook uitstekend. Je moet dan denken aan een rijpe Pinot Gris uit Italië of een Auslese of Beerenauslese uit Duitsland. De Riesling druif heeft prachtige zuren in combinatie met een mooie zoetheid.

Waar kun je foie gras kopen

Je kunt foie gras kopen in de supermarkt, lokale winkels of online. De foie gras in de supermarkt is gewoonweg niet te vergelijken met die van de lokale winkels of de top webshops die foie gras verkopen. Vooral een gespecialiseerde webshop als bijvoorbeeld Gourmet Foie Gras is aan te bevelen omdat ze de foie gras zelf importeert uit Frankrijk. 

De lekkerste foie gras is natuurlijk op het terras in de hete zon in het zuiden van Frankrijk. Maar ja, wel een eindje rijden om een hapje te gaan eten.

Zoek je meer gerechten met bijpassende wijnen? Klik op de onderstaande link om alle voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten na te lezen met alle wijntips. Dus ga snel naar https://www.wijngekken.nl/wijn-en-eten/welke-wijn-past-bij-welk-gerecht/ om nooit meer een slechte wijn te serveren bij je maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *