Welke wijn bij de barbecue? Rood, wit of ….? Welke wijn zou nu het beste smaken bij de barbecue? Dit is een veel gestelde vraag dezer dagen.
De temperaturen stijgen tot hoge waarden, de parasol wordt uitgeklapt en de barbecue wordt afgestoft: het is tijd voor de BARBECUE!
Welke wijn bij de barbecue? Rood, wit of ….? Het is barbecue tijd!
Het lijkt zo makkelijk, want denk je aan de barbecue, dan denk je aan grote stukken vlees. Dat is echter een beperkende gedachte, want wat denk je van vis, of groenten? Er zijn zelfs mensen die de barbecue overal voor gebruiken: pizza oven, cake bakken of gewoon een soepje er op koken…?!
Dit maakt het natuurlijk wel weer veel complexer, want als je de etiquette wilt volgen, dan zou je bij dat mooie stukje vlees een volle rode Bordeaux moeten drinken, bij de vis een wat vettige witte wijn, zoals een mooie volle Chardonnay en bij de salades en/of groenten en knisperende witte wijn uit bijvoorbeeld het Loiregebied.
De keuze welke wijn bij de barbecue wordt nog ingewikkelder als je de temperatuur er ook nog eens bij optelt: als het tijd is voor de grill dan is het meestal ook mooi weer. Nu heb je natuurlijk van die diehards die het hele jaar de vlammen uit het rooster willen stoken, maar de gemiddelde Nederlandse man (en natuurlijk zijn het de mannen die van nature de vlammen in de barbecue jagen) zal zijn stoere Weber pas uit de garage halen als de temperatuur zodanig hoog is dat hij zijn korte broek en in zijn T-shirtje uit de kast kan halen.
De temperatuur is een medespeler
Is de temperatuur hoog dan smaken de volle rode wijnen niet meer zo… De gekoelde witte wijnen daarentegen doen het uitstekend in de warmte! Dan is er toch een probleem, want bij die mooie steak lust ik graag een mooie volle rode wijn en niet zo’n, toch altijd wat zuurdere, witte wijn….!
De oplossing is simpel en bestaat uit twee keuzes. Wil je tijdens de barbecue een volle rode wijn drinken dan KOEL JE HET ENIGE TIJD! Gewoon even in de koelkast (halfuurtje) of, als je een wijnkoeler hebt, dan kan de fles gewoon in een bak met water.
Gewoon eens doen en ik weet zeker dat er een wereld voor je opengaat!
Dat was de eerste mogelijkheid. De tweede keuze is ook een simpele keuze: neem een ROSÉWIJN, maar dan wel een spijsroséwijn! En met een spijsroséwijn bedoel ik bijvoorbeeld DEZE, of DEZE rosé.
Natuurlijk moet de roséwijn ook gekoeld worden en dat kan op dezelfde manier als de rode wijn (iets langer in de koelkast). Voor de lichtere recepten bij de barbecue zoals de vis en de groenten kan een wat lichtere roséwijn of, als daar liefhebbers voor zijn, een mooie witte wijn.
U ziet het: tijdens de familiebarbecue kan u de master van de barbecue worden én de sommelier van de Lage Landen!